Świąteczna kopuła serowo-makowa

0 (0 ocen)

Zdobywca nagrody

Przepis dnia
  • 60 min

Kremowy,puszysty sernik otulony biszkoptowo-makowymi roladkami,taki lekki deser to świetny konkurent dla tradycyjnych serników na świątecznym stole.

  • 60 min

Składniki:

  • na roladki makowe:
    4 jajka
    4 łyżki cukru kryształu
    4 łyżki mąki
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    400 g masy makowej

    na sernik :
    500 g sera na sernik
    1 śnieżka
    3/4 szklanki mleka
    cukier waniliowy
    1/2 szklanki cukru kryształu
    1 galaretka cytrynowa
    1 kopiata łyżka żelatyny
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Serniki Rolada Desery Biszkopty

Świąteczna kopuła serowo-makowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. przygotować roladki:
    Białka ubij na sztywno dodaj cukier i żółtka dalej ubijając.
    Na końcu wsyp przesiana mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.
    Blaszkę 25/30 cm wyłóż papierem do pieczenia,wlej ciasto i wstaw do nagrzanego piekarnika do 180 C i piecz 15 minut.
    Wyjmij z piekarnika,zdejmij papier i posmaruj masą makową i jeszcze ciepłe ciasto zwiń w roladę,odstaw do ostudzenia,po tym czasie zimna rolade pokrój w cienkie plastry.
  • 2. przygotuj sernik:
    Galaretkę rozpuść w 1/2 szklanki wrzątku,a żelatynę 1/4 szklanki wrzątku,odstaw do ostudzenia.
    Śnieżkę ubij z zimnym mlekiem i dalej ubijając dodawaj ser,cukier,cukier waniliowy,na końcu wlej zimną galaretkę i żelatynę,krótko zmiksuj do połączenia składników.
  • 3. Okrągłą miskę o średnicy 17 cm wyłóż folią spożywczą,a jej dno i boki plasterkami rolady,następnie wyłóż masę serową i przykryj pozostałymi plastrami rolady,lekko dociśnij.Chłodź około 3 godzin.
    Przed podaniem kopułę włóż na talerz dnem do góry i usuń folię.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Biszkopty

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować