Ciasto świąteczna pokusa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Wykonanie ciasta łaciatego;
1. Białe
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo cukier- ubijamy na sztywną bezę. Następnie dodajemy stopniowo pozostałe składniki i lekko, ale dokładnie mieszamy
2. Ciemne
Białka ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy cukier i miksujemy na bezę. Następnie dodajemy żółtka i mieszamy. Na końcu dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i kakao. Delikatnie, ale dokładnie mieszamy
Na formę nakładamy naprzemiennie po łyżce ciasta ciemnego i białego( koło siebie a potem ciemne na białym i odwrotnie).
Całość delikatnie wyrównujemy z wierzchu.
Pieczemy 45 minut w temp. 180 stopni. Studzimy.
Kroimy na dowolną liczbę placków w zależności od formy i wysokości ciasta
Masa serowa
Ser, masło, cukry i żółtka wkładamy do dużego garnka. Całość podgrzewamy, aż wszystkie składniki się rozpuszczą.
Budyń rozrabiamy w ½ szklanki mleka do tego dodajemy żelatynę i wszystko dokładnie mieszamy. Na gotującą się masę serową wlewamy roztwór budyniowy. Gotujemy, aż masa zacznie gęstnieć
Przekładamy placki gorącą masą serową
Czekamy aż zastygnie.
Można dowolnie udekorować masą cukrową bądź polewą czekoladową.
Komentarze