Świąteczna strucla drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z mleka drożdży,cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn,odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
Pozostałą mąkę przesiać do miski zrobić zagłębienie wlać wyrośnięty rozczyn,dodać żółtka i jajko,roztopione i ostudzone masło,ekstrakt z wanilii i szczyptę soli.
Ciasto dokładnie wyrobić,aż będzie odchodziło od ręki,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,aż podwoi objętość.
2.Białko ubić na sztywno.
Pozostałe składniki masy orzechowej wymieszać ze sobą,dodać ubite białko i delikatnie je wmieszać w masę.
3.Wszystkie składniki masy serowej włożyć do miski i zmiksować.
4.Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na trzy części,każdą z nich cienko rozwałkować na kształt prostokąta.
Na rozwałkowane prostokąty rozsmarować przygotowane nadzienia orzechowe,makowe i serowe.zwinąć je w roladki.
Z przygotowanych roladek zapleść warkocz ,posmarować go rozbełtanym białkiem i posypać owocami kandyzowanymi.
Ciasto ułożyć w blaszce keksowej 12x40 wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec około 40-50 minut.
Komentarze