Świąteczna strucla drożdżowa

0 (0 ocen)

  • 2 godz.

Najlepsza strucla jaką ostatnio jedliśmy,pyszny wypiek na świąteczny stół,idealnie mięciutkie i puszyste ciasto drożdżowe wypełnione nadzieniem orzechowo-makowo-serowym,wykończone owocami kandyzowanymi.

  • 2 godz.

Składniki:

  • na ciasto drożdżowe:
    3 szklanki mąki pszennej
    24 g świeżych drożdży
    4 żółtka
    1 jajko
    3/4 szklanki mleka
    5 łyżek cukru
    90 g roztopionego masła
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    szczypta soli
    na nadzienie orzechowe:
    2oo g zmielonych orzechów włoskich
    100 g brązowego cukru
    1 białko
    100 ml śmietanki kremówki
    na nadzienie makowe:
    250 g masy makowej
    na nadzienie serowe:
    200 g zmielonego twarogu
    2 żółtka
    budyń śmietankowy(45g)
    2 łyżki słodkiej śmietanki
    1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
    dodatkowo:
    1 białko
    50 g owoców kandyzowanych
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Świąteczna strucla drożdżowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Z mleka drożdży,cukru i łyżki mąki zrobić rozczyn,odstawić do wyrośnięcia na około 15 minut.
    Pozostałą mąkę przesiać do miski zrobić zagłębienie wlać wyrośnięty rozczyn,dodać żółtka i jajko,roztopione i ostudzone masło,ekstrakt z wanilii i szczyptę soli.
    Ciasto dokładnie wyrobić,aż będzie odchodziło od ręki,przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia,aż podwoi objętość.
  • 2. Białko ubić na sztywno.
    Pozostałe składniki masy orzechowej wymieszać ze sobą,dodać ubite białko i delikatnie je wmieszać w masę.
  • 3. Wszystkie składniki masy serowej włożyć do miski i zmiksować.
  • 4. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść i podzielić na trzy części,każdą z nich cienko rozwałkować na kształt prostokąta.
    Na rozwałkowane prostokąty rozsmarować przygotowane nadzienia orzechowe,makowe i serowe.zwinąć je w roladki.
    Z przygotowanych roladek zapleść warkocz ,posmarować go rozbełtanym białkiem i posypać owocami kandyzowanymi.
    Ciasto ułożyć w blaszce keksowej 12x40 wyłożonej papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika do 180 C i piec około 40-50 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Bakalie Mak Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować