Świąteczne ozdoby z piernika

4.5 (161 ocen)

Ozdoby, które będą cieszyły nasze oko, i które można zjeść. Cała rodzina może uczestniczyć w słodkich przygotowaniach do świąt. Moja wnuczka, chociaż jest jeszcze malutka, dzielnie i z ogromną radością wycinała i lukrowała ciasteczka.

Składniki:

  • 600 g mąki pszennej
    250 g miodu
    150 g margaryny
    250 g cukru
    1 jajko
    1 łyżeczka cynamonu
    2 łyżki przyprawy do piernika
    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 białko
    1 szklanka cukru pudru
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Desery

Świąteczne ozdoby z piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, margarynę i cukier zagrzać - nie gotować. Mieszać do rozpuszczenia cukru.
  • 2. Mąkę wymieszać z proszkiem i przyprawami. Dodać jajko i wystudzony miód. Zagnieść ciasto i na noc włożyć do lodówki.
  • 3. Z papieru wyciąć szablon sań. U mnie 3 prostokąty 7 x 6.5 cm, 7 x 11 cm, 7 x 3cm. Boki sań 2 x 14 cm dowolny kształt wycięcia, ,,renifery,, wyciąć z dowolnego szablonu. Z reszty ciasta wyciąć gwiazdki, bałwanki, itp. Piec 10 - 12 min w temp. 170stopni.
  • 4. Białko lekko ubić i utrzeć z cukrem pudrem. Ilość cukru uzależniona jest od wielkości białka. Zimne części sań skleić lukrem i dowolnie udekorować.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować