Ozdoby, które będą cieszyły nasze oko, i które można zjeść. Cała rodzina może uczestniczyć w słodkich przygotowaniach do świąt. Moja wnuczka, chociaż jest jeszcze malutka, dzielnie i z ogromną radością wycinała i lukrowała ciasteczka.
Składniki:
600 g mąki pszennej
250 g miodu
150 g margaryny
250 g cukru
1 jajko
1 łyżeczka cynamonu
2 łyżki przyprawy do piernika
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Świąteczne ozdoby z piernika - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód, margarynę i cukier zagrzać - nie gotować. Mieszać do rozpuszczenia cukru.
2.Mąkę wymieszać z proszkiem i przyprawami. Dodać jajko i wystudzony miód. Zagnieść ciasto i na noc włożyć do lodówki.
3.Z papieru wyciąć szablon sań. U mnie 3 prostokąty 7 x 6.5 cm, 7 x 11 cm, 7 x 3cm. Boki sań 2 x 14 cm dowolny kształt wycięcia, ,,renifery,, wyciąć z dowolnego szablonu. Z reszty ciasta wyciąć gwiazdki, bałwanki, itp. Piec 10 - 12 min w temp. 170stopni.
4.Białko lekko ubić i utrzeć z cukrem pudrem. Ilość cukru uzależniona jest od wielkości białka. Zimne części sań skleić lukrem i dowolnie udekorować.
Komentarze