Świąteczne babeczki piernikowe z lukrem i kandyzowanymi owocami

0 (0 ocen)

Na świątecznym stole nie może zabraknąć słodkości dla łasuchów. Ja proponuję babeczki – piernikowe , oblane lukrem i posypane kandyzowanymi owocami….mmm….. Podczas pieczenia w domu unosi się wspaniały zapach świąt – przyprawy do piernika

Składniki:

  • 2 i 1/2 szkl mąki

    2 szkl cukru

    2 łyżeczki proszku do pieczenia

    1 szkl mleka

    250 g masła

    1łyżka kakao

    1,5 czubatej łyżki przyprawy do piernika

    4 jajka

    Dodatkowo:
    4-5 łyżek soku z cytryny

    cukier puder

    ok 200 g kandyzowanych owoców

Świąteczne babeczki piernikowe z lukrem i kandyzowanymi owocami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1.

    Do mleka dodaj margarynę, cukier, kakao oraz przyprawę do piernika. Zagotuj, mieszając od czasu do czasu do momentu, aż cukier i margaryna się rozpuszczą. Ostudź

    2.

    Jajka zmiksuj z ostudzona masą. Dodaj przesianą mąkę oraz proszek i zmiksuj.

    3.

    foremki do muffinek wypełnił papilotkami. Do każdej papilotki wlej ciasto do 2/3 wysokości

    4.

    Piecz ok 15 minut w 200 stopniach (góra-dół)

    5.



    Do soku z cytryny dodawaj stopniowo cukier puder cały czas mieszając. Lukier ma być konsystencji gęstej śmietany

    6.

    Ostudzone babeczki wyciągnij z papilotek. Każdą babeczkę polukruj i udekoruj kandyzowanymi owocami

Komentarze

Podobne przepisy