Świąteczne ciasteczka kokosowo - cytrynowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.W misce miksujemy ze sobą olej kokosowy oraz miód. Potem dodajemy jajko , jajko powinno mieć temperaturę pokojową. Wszystkie składniki ubijamy aż się połączą i powstanie pulchna masa. Moze się zdarzyć, ze masa się zważy. Nie przejmujemy się tym.
Do masy z jajka, kokosu i miodu dodajemy mąkę, sodę oraz skórkę z cytryny. Zagniatamy ciasto.
2.Ciasto dzielimy na dwie części. Stolnicę lub blat posypujemy mąką.
Rozwałkowujemy każdą część ciasta, posypujemy delikatnie mąką i wycinamy foremkami kształty.
Najlepiej,żeby to były proste kształty ( kwiatuszki, serduszka, ponieważ bardziej skomplikowane będą się łamać) . U mnie na zdjęciu są ludki ale zrobiłam większość w formie kwiatków :) .
3.Delikatnie układamy wycięte kształty z ciasta na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia.
Pieczemy przez około 5-10 minut w 180 C.
Ciasteczka powinny mieć rumiany , złocisty kolor i być dobrze wypieczone ( w przeciwnym razie mogą się połamać podczas wyciągania) . Przechowujemy w pojemniku, niezależnie od tego czy będzie zamknięty, czy tez nie, ciasteczka szybko robią się mięciutkie :)
Porady
Z mojego doświadczenia wynika , ze przygotowanego przed pieczeniem ciasta z dodatkiem oleju kokosowego NIE NALEŻY umieszczać w lodówce.
Komentarze