Świąteczne krokiety do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Składniki na naleśniki misujemy, odstawiamy na 30 minut po czym smażymy dodając oleju na patelnię tylko do pierwszego smażenia.
2.grzyby zalewamy wrzątkiem (około 300 ml) odstawiamy na 20 minut, do namoczenia.
3.Kapustę kroimy w małą około 1×1 cm kostkę, jeśli ją dobrze ściśniemy na desce idzie to bardzo sprawnie.Zalewamy ją wodą z grzybów i dusimy do miękkości pod przykryciem wraz z liśćmi laurowymi i zielem.
4.Mięso podsmażamy na własnym tłuszczu, dodajemy suszoną cebulę i czosnek. Przekładamy do garnka.
Miękką kapustę z grzybami i ugotowane jarzyny( z zupy) dodajemy do mięsa, mieszamy i miksujemy do pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.
5.Chłodne naleśniki faszerujemy gotowym nadzieniem , po solidnej łyżce na sztukę, zwijamy w koperty, na tym etapie możemy je zamrozić lub panierować w jajku mące, jajku i bułce, po czym smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
Komentarze