Świąteczne krokiety do barszczu

0 (0 ocen)

  • Średni

Idealne na świąteczny obiad, są przepyszne do wigilijnego barszczu.

  • Średni

Składniki:

  • NALEśNIKI:
    - mleko: 0.5 litra
    - woda: 0.5 litra
    - mąka pełnoziarnista i pszenna (po 250 gram): 500 gramów
    - olej: 2 łyżki
    - jaja: 2 sztuki
    - sól: 1 łyżeczka
    FARSZ:
    - mięso zmielone wieprzowo-wołowe: 55 dekagramów
    - kapusta kiszona: 50 dekagramów
    - liść laurowy: 4 sztuki
    - ziele angielskie: 4 sztuki
    - Czosnek granulowany: 1 łyżka
    - cebula suszona: 1 łyżka
    - grzyby suszone: 0.5 szklanki
    - pietruszka i marchew gotowana (po 2 sztuki): 4 sztuki
    - sól,pieprz: 2 szczypty
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Dania główne

Świąteczne krokiety do barszczu - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Składniki na naleśniki misujemy, odstawiamy na 30 minut po czym smażymy dodając oleju na patelnię tylko do pierwszego smażenia.
  • 2. grzyby zalewamy wrzątkiem (około 300 ml) odstawiamy na 20 minut, do namoczenia.
  • 3. Kapustę kroimy w małą około 1×1 cm kostkę, jeśli ją dobrze ściśniemy na desce idzie to bardzo sprawnie.Zalewamy ją wodą z grzybów i dusimy do miękkości pod przykryciem wraz z liśćmi laurowymi i zielem.
  • Krokiety z barszczem 4. Mięso podsmażamy na własnym tłuszczu, dodajemy suszoną cebulę i czosnek. Przekładamy do garnka.
    Miękką kapustę z grzybami i ugotowane jarzyny( z zupy) dodajemy do mięsa, mieszamy i miksujemy do pożądanej konsystencji. Doprawiamy solą i pieprzem.
  • 5. Chłodne naleśniki faszerujemy gotowym nadzieniem , po solidnej łyżce na sztukę, zwijamy w koperty, na tym etapie możemy je zamrozić lub panierować w jajku mące, jajku i bułce, po czym smażyć na rozgrzanym oleju na złoto.
  • 6. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować