Świąteczne pierniczki

4.47 (159 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Od lat robią w moim domu furorę. I choć z roku na rok robię ich coraz więcej, w drugi dzień świąt nie ma już po nich śladu.

Składniki:

  • ● 1 kg mąki
    ● kostka margaryny
    ● 5 jajek
    ● 2 szkl. cukru
    ● 1 średni słoik miodu
    ● 1 małe op. kakao
    ● 2 op. przyprawy do piernika
    ● łyżka cynamonu
    ● ewentualnie 1-2 goździki
    ● 1,5 łyżki amoniaku
    ● 2 łyżki kawy
    ● 2 łyżki proszku do pieczenia
Wystaw ocenę:

4.47 (159 ocen)

Zobacz również:

Desery Pierniczki

Świąteczne pierniczki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Margarynę roztapiamy
    i odstawiamy, by ostygła.
  • 2. Amoniak rozpuszczamy
    w odrobinie zimnej wody. Kawę
    zaparzamy w pół szklanki
    wody, studzimy.
  • 3. Do mąki dodajemy kolejno:
    margarynę, jajka, cukier,
    miód, kakao, przyprawę do
    piernika, cynamon, goździki,
    amoniak, proszek do pieczenia,
    esencję kawową. Wyrabiamy,
    zostawiamy ciasto na
    noc w lodówce.
  • 4. Wycinamy kółka i pieczemy
    ok. 10 minut w 180 °C.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Pierniczki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_11-2008

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować