Świąteczne pierniczki z witrażykami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Do garnuszka wkładamy masło, płynny miód, kakao oraz przyprawę do piernika. Podgrzewamy na niewielkim ogniu aż do rozpuszczenia wszystkich składników. Pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia w chłodnym miejscu.
Na stolnicę przesiewamy mąkę z cukrem pudrem, sodą oraz szczyptą soli.
Robimy zagłębienie, dodajemy jajko i powoli dolewając 'sos' piernikowy wyrabiamy ciasto na jednolitą masę.
W razie potrzeby podsypujemy odrobiną mąki.
Wyrobione ciasto dzielimy na cztery części, owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na piętnaście minut.
Landrynki rozdzielamy kolorystycznie i rozdrabniamy tłuczkiem.
Wyjmujemy pierwszą porcję ciasta i wałkujemy na grubość około 5 mm. Większymi foremkami wycinamy kształty a następnie mniejszymi niewielkie gwiazdki/kółeczka/serduszka - co nam się zamarzy. ;)
Przygotowane pierniczki rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Do dziurek wsypujemy landrynki 'z górką'. Pieczemy w temperaturze 160 stopni przez dziesięć minut.
Ciasteczka pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia na dobę (absolutnie nie ściągamy ich wcześniej z papieru!). Następnie prosimy męża/chłopaka/tatę/brata o wywiercenie dziurek na wstążeczki i ozdabiamy pachnącą choinkę. ;)
Komentarze