Mają niesamowity smak i aromat. Lubię takie pierniczki bez żadnych dodatków w postaci lukru czy czekolady, takie suche, maczane w gorącej herbacie lub kawie smakują mi najbardziej.
Składniki:
1/4 kg miodu
50g margaryny
1 czubata łyżka przypraw korzennych (goździki, cynamon, imbir, trochę startej gałki muszkatołowa)
1/2 kg mąki pszennej
1 łyżeczka sody oczyszczonej
2 całe jajka
1/4 kg cukru - drobnego kryształu
Świąteczne pierniki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód rozgrzać prawie do wrzenia wraz z tłuszczem i przyprawami. Na stolnicę wysypać mąkę, zmieszaną z sodą, zrobić w środku dołek i wlać gorący miód – jednocześnie zagarniając mąkę końcem noża. Następnie dodać kolejno jajka i wsypać cukier. Ciasto dokładnie wyrobić rękami.
2.Rozwałkować ciasto na grubość około pół cm. Foremkami wykrawać ciastka. Układać na blaszce do pieczenia wysmarowanej tłuszczem – zachowując odstępy, bo trochę wyrosną.
3.Piec w średnio nagrzanym piekarniku (ok. 180 stopni) przez około 10-15min, aż lekko się zrumienią.
4.Pierniczki przechowywać w zamkniętym pudełku - w miejscu nieznanym przez członków rodziny, by dotrwały do Świąt ;)
Komentarze