Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami.

4.5 (153 ocen)

Wyśmienite do barszczyku, lub same jako przekąska

Składniki:

  • Ciasto:

    500 g mąki
    50 g drożdży świeżych
    250 ml śmietany 18%
    250g margaryny
    1/4 łyżeczki soli

    Farsz:

    300 g kapusty kiszonej
    300 g ugotowanych borowików
    2 cebule
    1 jabłko
    sól. pieprz
    masło
    2 liście laurowe
    5 ziele angielskie
    1 szklanka bulionu
    olej do smażenia
    białko do smarowania pierogów
Wystaw ocenę:

4.5 (153 ocen)

Zobacz również:

Pierogi

Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami. - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • Pieczone pierogi - kolaż 1. Ciasto:
    Mąkę przesiać i posiekać z margaryną. Drożdże rozetrzeć w śmietanie. Posolić i zagnieść ciasto. Odstawić na 30min do lodówki.

    Farsz do pierogów.
    Cebulę i jabłko pokroić w kostkę, przesmażyć na maśle z dodatkiem oleju. Dodać kapustę, liść laurowy, ziele angielskie. Podlać bulionem, chwilę poddusić.
    Użyłem borowików z moich zapasów i przesmażyłem je z cebulką, a następnie wymieszałem z kapustą. Borowików nie siekam, tylko kroję w większe kawałki, wiem, że jem smaczne grzyby.
    Oziębione ciasto wywałkować raczej cienko, pokroić w kwadraty, na każdym położyć łyżkę farszu i skleić. Posmarować białkiem i ozdobić lub nie, też będą smaczne.
    Piec w temp.180stop.,około 20 min.
    Wyśmienite do barszczyku, lub same jako przekąska.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować