Świąteczne pralinki piernikowe

0 (0 ocen)

Malutkie pralinki z piernika na jeden lub dwa kęsy. W przepisie proponuję 3 możliwości, w czym można je obtoczyć: w wiórkach kokosowych, w posiekanych orzechach włoskich oraz w naturalnym ciemnym kakao. Pełna dowolność! W pralinkach wyczuwalna jest nuta kawy i powideł. Słodkie i wyraziste w smaku.

Składniki:

  • Pralinki:
    100 ml gorącej wody
    1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej
    3-4 łyżki cukru pudru
    300 g starszego, zeschniętego piernika
    90 g powideł śliwkowych

    Do obtoczenia:
    wiórki kokosowe
    drobno posiekane orzechy włoskie
    naturalne gorzkie kakao
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Piernik Desery Pralinki

Świąteczne pralinki piernikowe - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Pralinki: Kawę rozpuścić w gorącej wodzie wraz z cukrem pudrem. Ostudzić. Piernik drobno pokruszyć do dużej miski, dać powidła i ostudzoną kawę, wymieszać łyżką do powstania gęstej i wilgotnej masy. Spróbować odrobinę i w razie potrzeby dosłodzić lub gdyby ciasto było zbyt suche dodać powideł śliwkowych. Masę schłodzić w lodówce przez godzinkę.




  • 2. Po tym czasie z ciasta odrywać kawałeczki i formować kulki wielkości orzecha włoskiego (u mnie każda pralinka miała po 20 g). Kuleczki obtoczyć w kokosie, orzechach i gorzkim kakao. Przed spożyciem schłodzić 30 minut. Przechowywać w chłodnym miejscu. Smacznego!

Porady

Przepis na ok. 32 sztuki.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta

Podobne przepisy

To może cię zainteresować