Świąteczne śledzie pod buraczkami z jajkiem i ziemniaczkami

5 (191 ocen)

  • 60 min

Jest to potrawa,od której zaczynam spotkania rodzinne i na niej kończę.Zwyczajnie ją uwielbiam

  • 60 min

Składniki:

  • 1kg.matjasów solonych(płatów)
    2 cebule
    6 jaj
    6dużych ziemniaków
    3 średnie buraki
    1 średni majonez
    Przyprawy
    kwasek cytrynowy,sól,pieprz,cukier
Wystaw ocenę:

5 (191 ocen)

Zobacz również:

Sałatki

Świąteczne śledzie pod buraczkami z jajkiem i ziemniaczkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Matjasy pokroić i ułożyć w naczyniu(miska,lub naczynie żaroodporne)
    cebulkę pokroć w drobną kosteczkę,wysypać na śledzie.
    ziemniaki ugotować,zetrzeć na tarce,lub przecisnąć przez praskę i wyłożyć na cebulkę.Popieprzyć i posolić do smaku.To wszystko zasmarować majonezem,następnie jaja ugotować,zetrzeć na tarce i wyłożyć na majonez.Delikatnie posolić.Na jaja wyłożyć kolejną warstwę śledzi i wyłożyć resztę ziemniaków i jajek.Na koniec ugotowane buraczki zetrzeć na tarce jak do przesmażenia posolić,dodać cukier i kwasek do smaku.Wymieszać i wyłożyć na wierzch całej potrawy.Nabierać łyżką od samego dna.

Porady

Jeśli ktoś nie lubi surowych śledzi,czyli solonych- można je zastąpić płatami śledziowymi marynowanymi

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Polska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować