Świąteczne śledzie w sosie miodowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Szykujemy sobie potrzebne składniki, czyli olej, pokrojoną cebulę, miód, ocet, koncentrat pomidorowy i śledzie. Na patelnie wlewamy olej, dodajemy cebulę, solimy, pieprzymy i szklimy. Gdy cebula już się zeszkli dodajemy miód, ocet i koncentrat pomidorowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotować ok. 3 min. Odstawić sos do całkowitego wystygnięcia. Śledzie wypłukane z soli, kroimy na paski o ok. 1 cm. szerokości. Wystudzony sos wykładamy na pokrojone śledzie i mieszamy. Sałatkę śledziową odstawiamy w chłodne miejsce.
Porady
Najlepiej smakuje jak się smaki przegryzą, czyli po ok. 1- 2 dniach w chłodzie.
Komentarze