Świąteczne śledzie w sosie miodowo-pomidorowym

4.44 (150 ocen)

  • 15 min

Te śledzie zawsze goszczą u nas w okresie świątecznym, noworocznym czy ot tak bez okazji.

  • 15 min

Składniki:

  • - 70 dkg śledzi matiasów (wcześniej wymoczyć je w wodzie)

    - 6 dużych cebul

    - 2/3 szklanki oleju

    - 3 łyżki miodu

    - duży koncentrat pomidorowy

    - 1/2 szklanki octu
Wystaw ocenę:

4.44 (150 ocen)

Zobacz również:

Przystawki

Świąteczne śledzie w sosie miodowo-pomidorowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Szykujemy sobie potrzebne składniki, czyli olej, pokrojoną cebulę, miód, ocet, koncentrat pomidorowy i śledzie. Na patelnie wlewamy olej, dodajemy cebulę, solimy, pieprzymy i szklimy. Gdy cebula już się zeszkli dodajemy miód, ocet i koncentrat pomidorowy. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i gotować ok. 3 min. Odstawić sos do całkowitego wystygnięcia. Śledzie wypłukane z soli, kroimy na paski o ok. 1 cm. szerokości. Wystudzony sos wykładamy na pokrojone śledzie i mieszamy. Sałatkę śledziową odstawiamy w chłodne miejsce.

Porady

Najlepiej smakuje jak się smaki przegryzą, czyli po ok. 1- 2 dniach w chłodzie.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować