Świderki z jabłkiem i cynamonem

0 (0 ocen)

Idealna imprezowa przekąska. Jest pyszna, a do jej przygotowania można użyć co tylko się chcę. Kombinacje mogą być różne, ale efekty będzie zawsze ten sam – otrzymamy pyszną i prostą w przygotowaniu przekąskę. Ja, tym razem, wykorzystałam jabłko z dodatkiem cynamonu.

Składniki:

  • Opakowanie gotowego ciasta francuskiego
    3-4 jabłka
    Cukier, cynamon
    Olej do natłuszczenia blaszki
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Desery Przystawki Przekąski

Świderki z jabłkiem i cynamonem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Jabłka obieramy (można tego nie robić), kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne. Każdą ćwiartkę kroimy w cieniutkie plasterki – ok. 2-3 mm.
    Ciasto francuskie rozwijamy i posypujemy mieszanką z 3 łyżek cukru i łyżki cynamonu. Kroimy je wzdłuż krótszego boku na paski o szerokości około 2 cm. Na każdym paseczku układamy kawałki jabłek tak, aby lekko wychodziły poza ciasto. Następnie zwijamy w małe ruloniki. Układamy na natłuszczonej blaszce, zachowując odstępy. Posypujemy po wierzchu cynamonem. Pieczemy w temperaturze 200 stopni przez około 15-20 min.

Porady

Do przygotowania świderków można także użyć żółtego sera, sera pleśniowego, salami, szynki czy plastrów warzyw. Idealnie smakują na ciepło, ale i na zimno są idealną przekąską. Polecam:)

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Przekąska

Podobne przepisy

To może cię zainteresować