Świderki z pieczarkami i groszkiem

0 (0 ocen)

  • 50 min

Mój tata, który nie jest zwolennikiem nowości w kuchni przez pół dnia chwalił tą zapiekankę. Jest pyszna!

  • 50 min

Składniki:

  • 400g makaronu świderki (polecam z pełnego ziarna)
    nieduża, czerwona papryka
    cebula
    3 ząbki czosnku
    1/2 puszki groszku konserwowego
    200g pieczarek
    300g mięsa mielonego
    pomidory w puszce (lub domowy przecier pomidorowy)
    ser mozarella lub inny ser żółty
    sól, pieprz
    bazylia, kurkuma, curry, oregano

Świderki z pieczarkami i groszkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron ugotować al dente. Paprykę umyć, obrać z gniazd nasiennych i pokroić w kostkę. Czosnek i cebulę posiekać, a pieczarki obrać i pokroić w plasterki. Wszystko podsmażyć na maśle. Gdy woda wyparuje przełożyć do natłuszczonego naczynia żaroodpornego.
  • 2. Patelnię przetrzeć ręcznikiem papierowym i podsmażyć mięso mielone na oleju. Po chwili dodać pomidory, przyprawić solą, pieprzem, bazylią, kurkumą oraz curry.
  • 3. Dodać do pozostałych składników włącznie z makaronem i groszkiem konserwowym. Wszystkie składniki wymieszać, doprawić do smaku (jeśli to konieczne). Położyć plastry mozarelli lub posypać startym serem i oregano. Zapiekać 20 min. w temp. ok. 200 stopni.

Porady

Jest to porcja na 3-4 osoby

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy