80 dag makaronu świderki
40 ml oleju
5 dag mąki
100 ml bulionu
200 ml mleka
sól
przyprawą uniwersalną
3 dag masła
żółtko
100 ml śmietany 12-proc.
bazylia
szczypiorek
tymianek
2 łyżki oliwy
Świderki z sosem ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z łyżką oliwy. Odcedzamy i mieszamy z pozostałą oliwą.
2.Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy mąkę i energicznie mieszając, zasmażamy na małym ogniu na złoty kolor.
Wlewamy rosół i mleko, mieszamy. Doprawiamy solą i przyprawa uniwerslną. Gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu. Dodajemy masło. Gdy się roztopi, wlewamy
śmietanę i dodajemy żółtko. Mieszamy i ponownie podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia.
3.Bazylię, szczypiorek i tymianek myjemy, osuszamy i siekamy. Mieszamy z sosem. Polewamy makaron.
Komentarze