Świderki z sosem ziołowym

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Moja rodzina lubi makarony i naleśniki.

Składniki:

  • 80 dag makaronu świderki
    40 ml oleju
    5 dag mąki
    100 ml bulionu
    200 ml mleka
    sól
    przyprawą uniwersalną
    3 dag masła
    żółtko
    100 ml śmietany 12-proc.
    bazylia
    szczypiorek
    tymianek
    2 łyżki oliwy

Świderki z sosem ziołowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z łyżką oliwy. Odcedzamy i mieszamy z pozostałą oliwą.
  • 2. Przygotowujemy sos: na patelni rozgrzewamy olej, wsypujemy mąkę i energicznie mieszając, zasmażamy na małym ogniu na złoty kolor.
    Wlewamy rosół i mleko, mieszamy. Doprawiamy solą i przyprawa uniwerslną. Gotujemy ok. 20 minut na małym ogniu. Dodajemy masło. Gdy się roztopi, wlewamy
    śmietanę i dodajemy żółtko. Mieszamy i ponownie podgrzewamy, nie doprowadzając do wrzenia.
  • 3. Bazylię, szczypiorek i tymianek myjemy, osuszamy i siekamy. Mieszamy z sosem. Polewamy makaron.

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PP_03-2011

Komentarze

Podobne przepisy