Staroniemiecki placek z blachy

4.5 (194 ocen)

  • 2 godz.

Pyszne drożdżowe ciasto z jabłkami,śliwkami i migdałami.

  • 2 godz.

Składniki:

  • Ciasto:
    500 g mąki pszennej + 1 łyżka
    40 g świeżych drożdży
    100 g masła
    100 g cukru
    2 jajka
    szczypta soli
    1/4 l ciepłego mleka
    mąka do podsypywania

    Ponadto:
    ok. 300 g śliwek
    700 g kwaskowych jabłek ( użyłam renety )
    50 g migdałów (płatki lub słupki )
    1 łyżeczka cynamonu
    cukier puder do posypania
Wystaw ocenę:

4.5 (194 ocen)

Staroniemiecki placek z blachy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Mleko lekko podgrzać, żeby było ciepłe. W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić pokruszone drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki - wymieszać wszystko razem. Mąkę pszenną przesiać, zrobić w niej dołek, wlać do niego drożdżowy zaczyn i zostawić do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi swą objętość, dodać jajka, szczyptę soli, resztę cukru i ciepłego mleka, a na końcu rozpuszczone, wystudzone masło. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli będzie się jeszcze za bardzo kleić do rąk - podsypać mąką. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.
  • 2. W międzyczasie umyć i osuszyć śliwki, poprzecinać na pół i wyjąć pestki. Połówki poprzekrawać na ćwiartki. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pociąć na mniejsze części.
  • 3. Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie na wierzchu poukładać rzędami na zmianę śliwki i jabłka, posypać cynamonem i migdałami.
    Piec około 30 minut w temp. 180 .
    Po ostygnięciu wierzch ciasta posypać obficie cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jabłka Migdały Śliwki Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować