Staroniemiecki placek z blachy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło rozpuścić i zostawić do ostudzenia. Mleko lekko podgrzać, żeby było ciepłe. W połowie szklanki ciepłego mleka rozpuścić pokruszone drożdże, dodać łyżeczkę cukru i łyżkę mąki - wymieszać wszystko razem. Mąkę pszenną przesiać, zrobić w niej dołek, wlać do niego drożdżowy zaczyn i zostawić do wyrośnięcia. Gdy zaczyn podwoi swą objętość, dodać jajka, szczyptę soli, resztę cukru i ciepłego mleka, a na końcu rozpuszczone, wystudzone masło. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Jeśli będzie się jeszcze za bardzo kleić do rąk - podsypać mąką. Wyrobione ciasto przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w ciepłym miejscu na ok. 1 godzinę.
2.W międzyczasie umyć i osuszyć śliwki, poprzecinać na pół i wyjąć pestki. Połówki poprzekrawać na ćwiartki. Jabłka obrać, podzielić na ćwiartki, wyciąć gniazda nasienne. Ćwiartki jabłek pociąć na mniejsze części.
3.Wyrośnięte ciasto jeszcze raz zagnieść i rozwałkować na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Zostawić na 15 minut do ponownego wyrośnięcia. Następnie na wierzchu poukładać rzędami na zmianę śliwki i jabłka, posypać cynamonem i migdałami.
Piec około 30 minut w temp. 180 .
Po ostygnięciu wierzch ciasta posypać obficie cukrem pudrem.
Komentarze