Staropolska zapiekanka

4.48 (147 ocen)

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Niezapomniany smak tej zapiekanki tkwi w prostocie – z tak zwykłych i prostych składników można stworzyć bardzo smaczne danie. Zapiekanka jest sycąca, cebula nadaje jej słodkawego smaku.

  • 60 min
  • Dla 4 osób

Składniki:

  • 8 ziemniaków,
    2 duże cebule,
    30g suszonych grzybów,
    4 jajka ugotowane na twardo,
    ¾ szklanki śmietany 18%,
    1,5 łyżki łuskanego słonecznika,
    bułka tarta,
    sól,
    pieprz,
    olej lub masło do smażenia,
Wystaw ocenę:

4.48 (147 ocen)

Zobacz również:

Zapiekanki Jajko

Staropolska zapiekanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • zapiekanka 1. Ziemniaki obieramy, gotujemy w osolonej wodzie do miękkości. Studzimy je, a po wystudzeniu kroimy na plastry.
  • zapiekanka 2. Suszone grzyby płuczemy, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie gotujemy je w wodzie, w której się moczyły do miękkości. Grzyby wyjmujemy, a wywar grzybowy redukujemy, aby pozostało go około 100ml. Wystudzone grzyby kroimy w paseczki.
  • zapiekanka 3. Ugotowane jajka kroimy na plastry. Cebule obieramy i kroimy w kostkę, szklimy ją na patelni.
  • zapiekanka 4. Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i oprószamy bułką tartą. Na spodzie układamy plastry ziemniaków.
  • zapiekanka 5. Na ziemniaki wykładamy zeszkloną cebulę.
  • zapiekanka 6. Na cebuli układamy plasterki jajek.
  • Staropolska zapiekanka
7. Na jajka wykładamy posiekane grzyby i układamy resztę ziemniaków.
  • zapiekanka 8. Śmietanę mieszamy ze zredukowanym wywarem grzybowym, całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przygotowanym sosem polewamy zapiekankę. Pestki słonecznika drobno siekamy i posypujemy nimi wierzch zapiekanki.
    Zapiekankę wstawiamy na 20-25 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni.
    Podajemy ją z kiszonym ogórkiem lub surówkami.
    Życzę smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jajka Suszone grzyby Ziemniaki

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

Zapiekanka to tylko jedno z wielu dań kuchni staropolskiej, więcej przepisów znajdziecie tutaj. 

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować