Staropolska szynka z kapustą

4.5 (149 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Zdobywca nagrody

  • 2 godz. 30 min

Soczysta, pachnąca goździkami, podana z czerwoną kapustą zachwyci wielbicieli mięs.

  • 2 godz. 30 min

Składniki:

  • ● 1,5 kg szynki wieprzowej ze skórą
    ● 0,5 l bulionu
    ● 4 winne jabłka
    ● główka czerwonej kapusty
    ● cebula
    ● 2 łyżki masła
    ● słoik dżemu z czarnej porzeczki
    ● 0,5 szkl. czerwonego wytrawnego wina
    ● garść rodzynek
    ● goździki
    ● 2 łyżki cukru
    ● sól, pieprz
Wystaw ocenę:

4.5 (149 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Szynki

Staropolska szynka z kapustą - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Kapustę szatkujemy. Wsypujemy
    na roztopione masło.
    Jabłka i cebulę obieramy,
    drobno kroimy. Z rodzynkami
    i dżemem dodajemy do kapusty.
    Podlewamy wodą i czerwonym
    winem. Dusimy 40
    minut. Doprawiamy do smaku
    cukrem, solą i pieprzem.
  • 2. Szynkę myjemy, osuszamy
    i nacieramy solą i pieprzem.
    Skórę nacinamy i naszpikowujemy
    goździkami. Pieczemy
    ok. 2 godzin w piekarniku
    rozgrzanym do 200 °C, podlewając
    bulionem.
  • Staropolska szynka z kapustą 3. Szynkę wykładamy na półmisek,
    polewamy powstałym
    podczas pieczenia sosem.
    Podajemy z duszoną czerwoną
    kapustą.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_01-2011

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza

Podobne przepisy

To może cię zainteresować