Piernik z bakaliami Bożenki

4.5 (145 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Pachnące korzeniami, smaczne, puszyste nie tylko odświętne - ciasto. Piernik lubią bardzo moi goście, domownicy, nie ma bez niego Świąt Bożego Narodzenia. Jest bardzo długo świeży i pachnący.

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej
    250 g masła lub margaryny
    1 szklanka cukru
    500 g miodu prawdziwego, np wielokwiatowego
    1 szklanka mleka 3, 2 %
    5 dużych jajek
    1 łyżka stołowa sody oczyszczonej
    1 duża łyżka kakao- czubata
    2 opakowania przyprawy korzennej, ok. 3- 4 łyżeczek
    ok. 300 g dowolnych bakalii: rodzynki, żurawina, skórka pomarańczowa

    Lukier:
    300 g cukru pudru
    4 łyżki soku z cytryny
    8 łyżek gorącej wody

    Ponadto: ozdoby z czekolady, perełki cukrowe
Wystaw ocenę:

4.5 (145 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Piernik Desery Ciasto

Piernik z bakaliami bożenki - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • miód z cukrem 1. Miód z cukrem rozpuszczamy.
  • miód, cukier, kakao 2. Wsypujemy kakao, mieszamy na gładką masę.
  • mleko z masłem 3. W rondelku gotujemy mleko z margaryną.
  • zaparzanie mąki mlekiem z masłem 4. Mąkę przesiewamy. Wlewamy gorące mleko z masłem.
  • masa z mąki zaparzona mlekiem z masłem 5. Dokładnie ucieramy pałką drewnianą. Ma powstać gęste, jednolite ciasto.
  • wyrobione ciasto z zaparzonej mąki i  miodowej polewy 6. Wlewamy miód z cukrem i kakao, ucieramy na gładko. Studzimy.
  • namoczone rodzynki 7. We wrzątku namaczamy przez kilka min. bakalie. Odcedzamy, studzimy.
  • wbijanie jajek do ciasta 8. Do wystudzonej masy wbijamy po 1 całym jajku. Dokładnie ucieramy pałką.
  • oprószone mąką rodzynki w cieście 9. Wsypujemy do ciasta bakalie oprószone mąką. Mieszamy.
  • ciasto na piernik w blaszce 10. Do formy o wym. 23x33 cm, wyłożonej pergaminem, przelewamy ciasto, równamy.
  • upieczony piernik 11. Ciasto pieczemy w 170 stop. przez ok. 35 min.
    Sprawdzamy patyczkiem, czy jest już upieczone.
    Wyjmujemy z blachy, usuwamy pergamin.
  • ucieranie lukru 12. Przygotowanie lukru:
    Wszystkie składniki ucieramy razem na gładką masę.
  • udekorowany piernik 13. Wystudzone ciasto oblewamy lukrem. Dekorujemy według uznania.
    Po zastygnięciu kroimy ciasto na kwadraty, układamy na szklanej paterze lub ozdobnym talerzyku.
  • piernik z bakaliami Bożenki 14. Smacznego :)

Porady

Wszystkie składniki sypkie- przesiewamy. Inny sposób zaparzania mąki- możemy mąkę wsypać do wrzącego mleka z margaryną. Można nie dodawać bakalii, jak ktoś nie lubi. Zamiast lukru możemy roztopić białą lub ciemną czekoladę- porobić po wierzchu esy- floresy. Albo polać polewą czekoladową. Ja często posypuję ciasto przed pieczeniem- kokosem. Jest pyszne. Wtedy nie polewam niczym po wierzchu. Cukru możemy dodać mniej, jeśli ktoś woli wersję mniej słodką. Możemy wówczas przekroić ciasto na pół i przełożyć kwaśną marmoladą lub powidłami śliwkowymi. Piernik można przełożyć kwaskowatą masą, np z serka homo lub kwaśnej śmietany

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Piernik Bakalie Miód Przyprawy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować