Pachnące korzeniami, smaczne, puszyste nie tylko odświętne - ciasto. Piernik lubią bardzo moi goście, domownicy, nie ma bez niego Świąt Bożego Narodzenia. Jest bardzo długo świeży i pachnący.
4.5 (145 ocen)
Porady
Wszystkie składniki sypkie- przesiewamy. Inny sposób zaparzania mąki- możemy mąkę wsypać do wrzącego mleka z margaryną. Można nie dodawać bakalii, jak ktoś nie lubi. Zamiast lukru możemy roztopić białą lub ciemną czekoladę- porobić po wierzchu esy- floresy. Albo polać polewą czekoladową. Ja często posypuję ciasto przed pieczeniem- kokosem. Jest pyszne. Wtedy nie polewam niczym po wierzchu. Cukru możemy dodać mniej, jeśli ktoś woli wersję mniej słodką. Możemy wówczas przekroić ciasto na pół i przełożyć kwaśną marmoladą lub powidłami śliwkowymi. Piernik można przełożyć kwaskowatą masą, np z serka homo lub kwaśnej śmietany
Komentarze