Staropolski piernik bożonarodzeniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Miód, cukier i masło powoli podgrzewamy aż wszystkie składniki się roztopią i połączą, doprowadzając niemal do wrzenia, po czym masę studzimy.
2.Do chłodnej masy miodowej dodajemy stopniowo mąkę, jajka i sodę rozpuszczone w mleku oraz przyprawę, wyrabiamy ręką.
Ciasto ma ładnie odchodzić od ręki i mieć konsystencję dające się rozwałkować.
3.Ciasto przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego naczynia, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na miesiąc czasu by dojrzewało.
4.
Tydzień przed Wigilią pieczemy piernik:ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy i każdy placek pieczemy w 175* ok 40 min. czasu.
5.
Ostudzone placki przekładamy lekko rozgrzanymi powidłami śliwkowymi i polewamy polewą czekoladową.
Zostawiamy by znów dojrzewało tydzień czasu.
Komentarze