Staropolski piernik bożonarodzeniowy

4.5 (142 ocen)

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Wspaniały, pyszny, tradycyjny piernik, który przygotowywany już pod koniec listopada wprowadzi nas w świąteczny klimat!

  • Więcej niż 10 osób
  • Trudny

Składniki:

  • PIERNIK:
    - miód: 0.5 kilograma
    - cukier: 2 szklanki
    - masło: 25 dekagramów
    - mąka pszenna: 1 kilogram
    - jajka: 3 sztuki
    - soda oczyszczona: 3 łyżeczki
    - mleko: 0.5 szklanki
    - sól: 0.5 łyżeczki
    - przyprawa korzenna do piernika: 1 opakowanie
    - powidła śliwkowe słoik: 2 opakowania
    POLEWA:
    - kakao: 4 łyżki
    - margaryna 1 kostka: 1 opakowanie
    - cukier: 4 łyżki
Wystaw ocenę:

4.5 (142 ocen)

Zobacz również:

Desery

Staropolski piernik bożonarodzeniowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, cukier i masło powoli podgrzewamy aż wszystkie składniki się roztopią i połączą, doprowadzając niemal do wrzenia, po czym masę studzimy.
  • 2. Do chłodnej masy miodowej dodajemy stopniowo mąkę, jajka i sodę rozpuszczone w mleku oraz przyprawę, wyrabiamy ręką.
    Ciasto ma ładnie odchodzić od ręki i mieć konsystencję dające się rozwałkować.
  • 3. Ciasto przekładamy do kamionkowego lub emaliowanego naczynia, przykrywamy ściereczką i wstawiamy do lodówki na miesiąc czasu by dojrzewało.
  • 4.
    Tydzień przed Wigilią pieczemy piernik:ciasto dzielimy na 3 części, wałkujemy i każdy placek pieczemy w 175* ok 40 min. czasu.
  • 5.
    Ostudzone placki przekładamy lekko rozgrzanymi powidłami śliwkowymi i polewamy polewą czekoladową.
    Zostawiamy by znów dojrzewało tydzień czasu.

    Próbujemy dopiero w Wigilię :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować