Staropolski piernik świąteczny

4.5 (150 ocen)

  • 48 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Przepis na ciasto piernikowe, które można przygotować na 4 tygodnie przed pieczeniem i upiec na 3-4 dni przed świętami. W chłodnych warunkach ciasto możemy przechowywać około 4 tygodni.

  • 48 godz.
  • Więcej niż 10 osób
  • Średni

Składniki:

  • 1/2 kg prawdziwego płynnego miodu
    2 szklanki cukru
    25 dag masła lub smalcu
    1 kg pszennej mąki
    3 całe jajka
    3 płaskie łyżeczki sody
    1/2 szklanki mleka
    2-3 torebki przyprawy do piernika nie zawierające w składzie kakao (cynamon, goździki, imbir, kardamon itp.)
Wystaw ocenę:

4.5 (150 ocen)

Zobacz również:

Desery

Staropolski piernik świąteczny - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Miód, cukier i masło podgrzewamy w rondelku, nie doprowadzając do zagotowania.
  • 2. Do chłodnej lub ewentualnie letniej masy dodajemy stopniowo mąkę, jajka, sodę rozpuszczoną w zimnym mleku, sól oraz przyprawę do piernika. Ciasto cały czas wyrabiamy ręką.
  • 3. Dokładnie wyrobione ciasto formujemy na kształt kuli. Wkładamy je do kamionkowego lub nowego emaliowanego garnka. Przykrywamy czystą lnianą ściereczką. Umieszczamy w chłodnym miejscu, by powoli dojrzało. Ciasto musi dojrzewać w suchym chłodnym miejscu co najmniej przez 2 tygodnie.
  • 4. Dojrzałe ciasto dzielimy na 3 części i po rozwałkowaniu pieczemy na blaszkach wyłożonych papierem do pieczenia. Piecyk powinien być nagrzany do 160 - 180 stopni C. Ciasto sprawdzamy patyczkiem czy jest upieczone.
  • 5. Ochłodzone placki u mnie w domu przekładane są dobrze wysmażonymi powidłami śliwkowymi na 3 placki potrzeba 1 1/2 l powideł śliwkowych.

    Piernik można oczywiście przełożyć inną masą np. kajmakiem, masą orzechową, czekoladową lub marcepanem.

Porady

Z ciasta wychodzą 3 placki na duże blachy do pieczenia o wymiarach 30 cm x.40 cm Jeśli nie chcemy piec tak dużego piernika możemy zrobić ciasto z połowy porcji lub z reszty ciasta upiec pierniczki. Bezpośrednio po upieczeniu ciasto piernikowe staje się twarde, ale po 2-3 dniach kruszeje. Aby ciasto skruszało należy udekorowane pierniczki przełożyć do słoików, a ciasto owinąć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce do skruszenia.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

4.48 (178 ocen)

Opublikowany w Magazynie
piernik

To może cię zainteresować