STEFANKA

4.5 (161 ocen)

  • 1 godz. 20 min

Stefanka to pyszne miodowe ciasto z lekką masą z kaszy manny.Jest idealne na święta, kiedy trzeba przygotować wiele wypieków naraz.Masa jest lekka, nie zawiera typowego dla ciast kremu.Ja przełamałam jej słodycz, smarując jeden placek powidłami śliwkowymi.Można do kremu dodać wiórek kokosowych

  • 1 godz. 20 min

Składniki:

  • Składniki na ciasto:

    4 szklanki mąki
    2 jaja
    150 g miodu
    250 g cukru pudru
    1 opakowanie cukru wanilinowego
    1 łyżeczka sody
    250 g masła

    Składniki na krem:

    0,5 l mleka
    3 łyżki cukru pudru
    4 łyżki kaszy mannej
    200 g masła
    1 torebka cukru wanilinowego
    1 łyżeczka aromatu migdałowego

    Składniki na polewę:

    50 g masła
    3 łyżki cukru pudru
    6 łyżek mleka
    3 łyżki kakao

    *Polewę można też zrobić używając 150g gorzkiej lub mlecznej czekolady rozpuszczonej z 50 g masła.
Wystaw ocenę:

4.5 (161 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Stefanka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • składniki na ciato stefanka 1. Przygotowałam składniki na ciasto.
  • składniki na krem stefanka 2. Przygotowałam składniki na krem.
  • miód masło 3. Zacznijmy od ciasta.

    W garnuszku rozpuściłam masło z miodem.
  • jajka mąka 4.
    Połączyłam suche składniki: mąkę, cukier puder, sodę i cukier wanilinowy.
    Wbiłam jajka.
  • masło mąka 5. Zagniatałam składniki wlewając wystudzone masło z miodem.
  • ciasto stefanka 6. Powstało jednolite gładkie ciasto.Podzieliłam je na trzy części.
  • ciasto blacha 7. Każdą część rozwałkowałam na papierze do pieczenia do wymiarów formy.
    Moja miała 22/29 cm.
  • stefanka upieczone blaty 8. Wstawiłam formę z ciastem do rozgrzanego piekarnika.
    Piekłam kolejno każdy placek po 15 minut w temperaturze 180 stopni.
  • mleko kasza manna 9. Teraz masa do ciasta.
    W garnuszku ugotowałam mleko i wsypałam do niego kaszę manną.
  • cukier puder 10. następnie cukier puder i cukier wanilinowy.
  • krem z kaszy mannej 11. Wymieszałam i zagotowałam, aż masa zgęstniała.
    Odstawiłam do wystygnięcia.
  • krem stefanka 12. W robocie kuchennym utarłam masło i dodawałam stopniowo po łyżce ugotowanej kaszy.
    Na koniec wlałam ekstrakt migdałowy.
  • powidła śliwkowe 13. Płaty można nasączyć gorzką herbatą z cytryną - około 250 ml na trzy płaty.

    Pierwszy płat ciasta posmarowałam powidłami śliwkowymi ,
    na nie rozsmarowałam połowę masy i przykryłam drugim płatem ciasta.
  • krem ciasto 14.
    Kolejno rozsmarowałam drugą połowę kremu
  • stefanka warstwy 15. i znów przykryłam go upieczonym płatem.
  • mleko 16. Ostatnia część to polewa.
    Ja nie mając pod ręką czekolady, użyłam kakao.
    W garnuszku rozpuściłam masło.Wlałam mleko
  • kakao 17. Wsypałam kakao
  • cukier puder 18. i cukier puder.
  • ugotowana polewa czekoladowa 19.
    Wszystkie składniki wymieszałam i zagotowałam na małym ogniu.
  • stefanka polewa 20.
    Polewą posmarowałam wierzch ciasta.
  • stefanka 21. I teraz najgorsze...
    Przykryć ściereczką lub zawinąć w papier do pieczenia i trenować silną wolę przez trzy ...no dobra dwa dni ;-)
    Po dwóch dniach przechowywać stefankę w lodówce.
  • stefanka 22. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kasza manna Miód

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować