Stefanka z herbatników

5 (199 ocen)

Z kaszą manną w roli głównej

Składniki:

  • 2 opakowania herbatników
    1-1 1/2 szklanka kaszy manny
    1 litr mleka
    1 kostka masła
    1 szklanka cukru
    2 łyżeczki kakao
    1 szklanka bakalii- wiórki kokosowe, rodzynki, orzechy siekane
Wystaw ocenę:

5 (199 ocen)

Zobacz również:

Desery

Stefanka z herbatników - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło, cukier i kakao rozpuszczam w rondelku mieszając do póki nie powstanie czekolada. Następnie wlewam całe mleko i gotuję. Na gotujące się mleko, cienkim strumieniem, wsypuję kaszę manną i mieszając cały czas, gotuję aż trochę zgęstnieje. Fakt, że na początku wydaję się zbyt rzadka ta masa, ale nie ma się czym martwić. W miarę stygnięcia będzie się robić co raz bardziej gęsta.Wsypuję bakalie, mieszam i wykładam masę na herbatniki ułożone na spodzie blaszki o wym. 26x38 cm (ok 20-22 sztuki ciastek). Wierzch przykrywam pozostałymi herbatnikami i odstawiam do stężenia. Jeśli herbatniki nie przylegają ściśle do ścianek blaszki po prostu dokrawam kawałki, aby wyrównać braki. Czasem polewam polewą czekoladową, a czasami nie. Róbcie jak uważacie za stosowne.
    Po około godzinie ciasto można podawać
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować