Niesamowity stek na prze prze pysznej ziemi jadalnej w towarzystwie groszku cukrowego.
4.5 (146 ocen)
Porady
Mniej niż 10 minut stek krwisty - (52 °C wewnątrz) Z zewnątrz steki są szarobrązowe, a wewnątrz pełnokrwiste i lekko ciepłe. Do 10 minut stek średnio krwisty - 55 °C wewnątrz. Środek steku urzeka czerwono-różowym kolorem. Jest to standardowy sposób wysmażania mięsa w większości steakhousów. Do 15 minut stek średni - 63 °C wewnątrz. Środek w pełni różowy i gorący. Z zewnątrz stek porządnie wysmażony, brązowy. Do 18 minut stek średnio wysmażony - 68 °C wewnątrz. Środek wnętrza lekko różowy, okolice dobrze wysmażone. Z zewnątrz stek porządnie wysmażony. Do 20 minut stek dobrze wysmażony - 73 °C wewnątrz. Środek wnętrza szarobrązowy, okolice lekko przypalone. Anglicy zwą taki stek niemieckim. Niezależnie od tego jaki stopień wysmażenia wybierzemy, są zasady, których złamać nie wolno. Steki wysmażamy po minucie z każdej strony. Steki nie mogą się stykać, bowiem wówczas zaczną się dusić.
Komentarze