Mięso do tej potrawy z grilla piecze się na ruszcie najpierw na silnym ogniu, żeby wytworzyła się chrupiąca skórka a potem na lekkim żarze, żeby dosmażyło się w środku.
1 godz. 40 min
Składniki:
12 małych steków z karkówki
przyprawa do steku
1 szklanka łagodnego ketchupu
2 łyżki miodu naturalnego
pieprz czarny do smaku
szczypta słodkiej papryki
sól do smaku
Sos:
1 czerwona papryka
2 ząbki czosnku
1/2 łyżeczki chili
szczypta pieprzu cayenne
5 łyżek octu
12 dag cukru
sól do smaku
1 szklanka wody
Stek z karkówki z sosem słodko-kwaśnym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Steki umyć osuszyć ręcznikiem papierowym,natrzeć solą pieprzem przyprawą do steku oraz szczyptą papryki słodkiej. W miseczce wymieszać ketchup z miodem,posmarować z każdej strony steki,przykryć wstawić do lodówki na minimum 4 godziny po czym kłaść na rozgrzany dobrze ruszt opiec na dużym ogniu aby zamknąć soki mięsa,po czym grillować na średnim żarze aż mięso będzie miękkie.
2.Przyrządzić sos: Paprykę umyć wydrążyć z nasion zmielić przez maszynkę do mięsa razem z obranymi ząbkami czosnku. W rondelku zagotować szklankę wody z cukrem i octem,zmieloną paprykę i gotować często mieszając około czterdziestu minut aż sos dobrze zgęstnieje a woda wyparuje w między czasie doprawić do smaku solą pieprzem cayenne i chili Podawać mięso z zimnym sosem.
Komentarze