Stek z rekina w sosie śmietanowym

0 (0 ocen)

Ryba mało popularna i raczej budząca mieszane uczucia :) Rekin okazał się bardzo smaczny, delikatny i przede wszystkim bez ości.

Składniki:


  • 2 steki z rekina
    1 ząbek czosnku
    sok z 1/2 cytryny
    1 łyżka oliwy
    sól
    pieprz czarny
    SOS:
    1 mała cebula
    50g masła
    sok z 1/2 cytryny
    1 szklanka śmietanki 30%
    2 łyżki posiekanej kolendry
    sól
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Bezy Dania główne Ryba Sosy

Stek z rekina w sosie śmietanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Oliwę połączyć z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Taką marynatą natrzeć osuszone steki z rekina. Wstawić do lodówki na ok 2godziny. Cebulę pokroić w bardzo drobną kostkę i usmażyć na maśle. Wlać sok z cytryny i zdjąć patelnię z ognia. Wlać powoli śmietankę. Doprawić solą i pieprzem. Zagotować dodając posiekaną kolendrę. Steki smażyć z dwóch stron po 5min. Podawać z przygotowanym sosem śmietankowym i ziemniakami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Kolendra Rekin Ryby

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować