Stek z rekina zapiekany w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Posolony i oprószony pieprzem stek ułożyć do wysmarowanego i lekko oprószonego bułką tartą naczynia żaroodpornego. Wstawić naczynie do piekarnika i nastawić temperaturę 170 stopni.
2.Przygotować szybko sos. Rozmieszać wodę z vegetą i mąką, dodać śmietanę, sok z cytryny, chrzan i przyprawić do smaku solą i cukrem.
Mieszając zagotować sos, a po zdjęciu z ognia dodać żółtko, białko i bardzo szybko wymieszać.
Utrzeć ser na tarce na średnich oczkach.
3.Wyjąć rybę z piekarnika i nałożyć łyżką sos (jest gęsty) na stek.
Posypać startym serem i pozostałą bułką tartą. Skropić rozpuszczonym masłem.
Powtórnie wstawić naczynie na 15 minut do piekarnika.
4.Podawać na gorąco z dodatkiem ziemniaków i surówki.
Komentarze