STEK Z REKINA ZAPIEKANY W SOSIE CHRZANOWYM

4.5 (183 ocen)

  • 35 min

Uczta dla smakoszy ryb. Delikatna ryba w aksamitnym sosie. Danie do wykonania w krótkim czasie.

  • 35 min

Składniki:

  • - 30 dkg steku z rekina
    - 2 dkg masła do naczynia żaroodpornego
    - 1 łyżka bułki tartej
    - 4 dkg sera żółtego
    - 2 dkg masła do polania ryby
    - sól, pieprz

    Sos :
    - 1/4 szklanki wody
    - 1/2 łyżeczki vegety
    - 2 łyżki śmietany kwaśnej
    - 1 łyżeczka mąki
    - 1 łyżeczka chrzanu ze słoiczka
    - 1 łyżeczka soku z cytryny
    - 1 płaska łyżeczka cukru
    - 1 żółtko i 1/2 białka
Wystaw ocenę:

4.5 (183 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Stek

Stek z rekina zapiekany w sosie chrzanowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Posolony i oprószony pieprzem stek ułożyć do wysmarowanego i lekko oprószonego bułką tartą naczynia żaroodpornego. Wstawić naczynie do piekarnika i nastawić temperaturę 170 stopni.
  • 2. Przygotować szybko sos. Rozmieszać wodę z vegetą i mąką, dodać śmietanę, sok z cytryny, chrzan i przyprawić do smaku solą i cukrem.
    Mieszając zagotować sos, a po zdjęciu z ognia dodać żółtko, białko i bardzo szybko wymieszać.
    Utrzeć ser na tarce na średnich oczkach.
  • Stek z rekina zapiekany w sosie chrzanowym 3. Wyjąć rybę z piekarnika i nałożyć łyżką sos (jest gęsty) na stek.
    Posypać startym serem i pozostałą bułką tartą. Skropić rozpuszczonym masłem.
    Powtórnie wstawić naczynie na 15 minut do piekarnika.
  • Stek z rekina zapiekany z sosie chrzanowym 4. Podawać na gorąco z dodatkiem ziemniaków i surówki.

Porady

Rybę można też podawać z ryżem.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować