Steki z cukinią i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso myjemy, kroimy na steki o grubości 2-3cm. Nacieramy solą zmiękczającą mięso i odstawiamy na chwilę do lodówki.
2.W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy cukinię na 1cm plastry. Pieczarki tniemy na połówki, smażymy na oliwie do zarumienienia. Następie smażymy cukinię z obydwu stron, aż uzyskamy złoty kolor.
3.Na patelnię wrzucamy mięso, ważne jest aby steki smażyć maksymalnie 3 minuty z każdej strony, im krócej tym mięso bardziej krwiste. Po przewróceniu mięso posypujemy obficie czarym pieprzem i dalej smażymy.
4.Po usmażeniu mięso należy odstawić na 5 minut, najlepiej zawinąć w folię aluminiową, aby zachować soczystość.
5.Gotowe steki posypujemy drobno pokrojoną cebulką lub szczypiorkiem i podajemy z musztardą. Smacznego!
Porady
Mięsa nie należy nakłówać widelcem lub nacinać.
Świeżą cukinię poznamy po łatwym przebiciu skórki np. widelcem.
Komentarze