Steki z cukinią i pieczarkami

0 (0 ocen)

  • 30 min

Danie wbrew pozorom łatwe, a jednocześnie bardzo efektowne i pyszne!

  • 30 min

Składniki:

  • 0,5kg pręgi wołowej (lub ligawy)
    2 cukinie
    0,5kg pieczarek
    sól zmiękczająca mięso
    musztarda (najlepiej miodowa lub dijon)
    cebula dymka lub szczypiorek do dekoracji
    oliwa

Steki z cukinią i pieczarkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mięso myjemy, kroimy na steki o grubości 2-3cm. Nacieramy solą zmiękczającą mięso i odstawiamy na chwilę do lodówki.
  • 2. W tym czasie obieramy pieczarki i kroimy cukinię na 1cm plastry. Pieczarki tniemy na połówki, smażymy na oliwie do zarumienienia. Następie smażymy cukinię z obydwu stron, aż uzyskamy złoty kolor.
  • 3. Na patelnię wrzucamy mięso, ważne jest aby steki smażyć maksymalnie 3 minuty z każdej strony, im krócej tym mięso bardziej krwiste. Po przewróceniu mięso posypujemy obficie czarym pieprzem i dalej smażymy.
  • 4. Po usmażeniu mięso należy odstawić na 5 minut, najlepiej zawinąć w folię aluminiową, aby zachować soczystość.
  • 5. Gotowe steki posypujemy drobno pokrojoną cebulką lub szczypiorkiem i podajemy z musztardą. Smacznego!

Porady

Mięsa nie należy nakłówać widelcem lub nacinać. Świeżą cukinię poznamy po łatwym przebiciu skórki np. widelcem.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy