Ciasto stemplewska

4.5 (163 ocen)

  • 45 min

Szybkie i smaczne ciasto.

  • 45 min

Składniki:

  • Ciasto:
    6 jaj
    1szklanka cukru
    1szklanka mąki
    1szklanka oleju
    3łyżeczki proszku do pieczenia
    3łyżki kakao
    2łyżki wódki
    kilka kropli olejku arakowego
    Krem:
    1kg twarogu z wiaderka
    1szklanka cukru pudru
    1 kostka masła
    2 Żółtka
    3 galaretki cytrynowe
    1/2 śmietany 30% + 2 fiksy
Wystaw ocenę:

4.5 (163 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Desery

Ciasto stemplewska - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Jajka utrzeć z cukrem, dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kolejno pozostałe składniki. Wszystko razem dokładnie wymieszać. Wylać na blaszkę i piec 40min w temp 180 stopni. Ostudzone ciasto przekroić na dwie części.
    Krem:
    Masło, żółtka, cukier puder zmiksować i połączyć z twarogiem. Galaretki rozpuścić w 2szklankach gorącej wody a śmietanę ubić z fiksami. Wystudzone galaretki(lekko tężejące) i ubitą śmietanę dodać do masy twarogowej. Wszystko dokładnie wymieszać i wylać na pierwszą część ciasta, drugą część ciasta kładziemy na wierzch i wstawiamy do lodówki aż do stężenia. Posypujemy cukrem pudrem.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

3.84 (628 ocen)

Opublikowany w Magazynie
Ciasto Euforia

To może cię zainteresować