Strucla orzechowa

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Strucla inna niż wszystkie. Francusko- drożdżowa ze słodkim nadzieniem kajmaku i mielonych orzechów. Choć ciasto jest czasochłonne to łatwe do przygotowania.Idealna na świąteczny stół.Pyszna!

  • 3 godz. 20 min
  • Więcej niż 10 osób

Składniki:

  • Ciasto drożdżowo-francuskie:

    3,5 szklanki mąki pszennej tortowej
    1 łyżka suchych drożdży
    1 jajko
    1 szklanka ciepłego mleka
    1/2 laski wanilii
    3 łyżki cukru
    szczypta soli
    2 łyżki czubate rozpuszczonego masła
    15 dag zimnego masła

    Nadzienie:
    1 puszka kajmaku
    15 dag orzechów włoskich
    polewa czekoladowa
    orzechowy krokant
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Strucla Desery Kajmak

Strucla orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto:
    Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać z ciepłym mlekiem, po czym wlać do mąki i wyrabiać ciasto-dość krótko, tylko do połączenia, wlać lekko ciepłe rozpuszczone masło (2 łyżki) i zagnieść ponownie, uformować lekko w naczyniu, przykryć szczelnie folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
  • 2. Schłodzone dobrze ciasto wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką-nie przesadzać z jej ilością!, rozwałkować delikatnie prostokąt o wym 30/15 cm , tak aby krótsze strony stanowiły górę i dół, położyć na cieście paski zimnego masła, zostawiając wolne przestrzenie od brzegów bez masła, następnie ciasto złożyć tak jak składamy kartki papieru, zlepiamy brzegi do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez mąki do podsypywania.
  • 3. Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki na około 30 minut, proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
  • 4. Nadzienie:
    Orzechy włoskie rozdrabniamy na drobno w woreczku foliowym tłuczkiem do mięsa, mieszamy z lekko podgrzanym kajmakiem.
  • 5. Ciasto wyjmujemy 15 minut przed robieniem strucli.

    Wałkujemy na cienki prostokąt, smarujemy równomiernie orzechowym kajmakiem zawijamy jak roladę- owijamy w pergamin, wkładamy do keksówki o wym 39/12 cm, odstawiamy na 30 minut aby ciasto podrosło,następnie wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 25-30 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach.

    Całkiem zimną polewamy polewą czekoladową i posypujemy orzechowym krokantem.

    Słodkich wypieków!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Drożdże Orzechy

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować