Strucla inna niż wszystkie. Francusko- drożdżowa ze słodkim nadzieniem kajmaku i mielonych orzechów. Choć ciasto jest czasochłonne to łatwe do przygotowania.Idealna na świąteczny stół.Pyszna!
Strucla orzechowa - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto:
Mąkę pszenną wymieszać z suchymi drożdżami oraz cukrem i szczyptą soli, z laski wanilii wydrążyć nasionka i wymieszać z ciepłym mlekiem, po czym wlać do mąki i wyrabiać ciasto-dość krótko, tylko do połączenia, wlać lekko ciepłe rozpuszczone masło (2 łyżki) i zagnieść ponownie, uformować lekko w naczyniu, przykryć szczelnie folią spożywczą i chłodzić w lodówce przez 1 godzinę.
2.Schłodzone dobrze ciasto wyłożyć na stolnicę lekko oprószoną mąką-nie przesadzać z jej ilością!, rozwałkować delikatnie prostokąt o wym 30/15 cm , tak aby krótsze strony stanowiły górę i dół, położyć na cieście paski zimnego masła, zostawiając wolne przestrzenie od brzegów bez masła, następnie ciasto złożyć tak jak składamy kartki papieru, zlepiamy brzegi do siebie i wałkujemy znów prostokąt, bez mąki do podsypywania.
3.Po tej czynności ciasto wędruje znów do lodówki na około 30 minut, proces wałkowania i składania powtarzamy tak co najmniej 3 krotnie. Po ostatnim wałkowaniu ciasto przykrywamy folią i wkładamy na 2 godziny do lodówki.
4.Nadzienie:
Orzechy włoskie rozdrabniamy na drobno w woreczku foliowym tłuczkiem do mięsa, mieszamy z lekko podgrzanym kajmakiem.
5.Ciasto wyjmujemy 15 minut przed robieniem strucli.
Wałkujemy na cienki prostokąt, smarujemy równomiernie orzechowym kajmakiem zawijamy jak roladę- owijamy w pergamin, wkładamy do keksówki o wym 39/12 cm, odstawiamy na 30 minut aby ciasto podrosło,następnie wkładamy do nagrzanego do 180*c piekarnika i pieczemy 25-30 minut, studzimy przy otwartych drzwiczkach.
Całkiem zimną polewamy polewą czekoladową i posypujemy orzechowym krokantem.
Komentarze