Strucla orzechowo-morelowa z rumowym lukrem

0 (0 ocen)

Aromatyczna drożdżowa strucla orzechowo-morelowa z rumowym lukrem, to obowiązkowe ciasto na moim świątecznym stole

Składniki:

  • CIASTO:
    50 dag mąki
    30 g świeżych drożdży
    5 dag cukru
    0,5 szklanki mleka
    15 dag masła
    1 jajko
    szczypta soli
    NADZIENIE:
    15 dag mielonych laskowych (mogą być włoskie)
    8 dag cukru
    10 dag marmolady lub dżemu morelowego (ja dałam domowy gęsty dżem z kawałkami owoców i żurawiną)
    1 łyżka rumu
    LUKIER:
    10 dag cukru pudru
    2 łyżki rumu
    sok z cytryny dla uzyskania odpowiedniej gęstości
Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Strucla orzechowo-morelowa z rumowym lukrem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Mąkę przesiać do miski, na środku zrobić ręką wgłębienie, wlać do niego letnie mleko, wkruszyć drożdże i wsypać szczyptę cukru. Lekko wymieszać drożdże z mlekiem i odrobiną mąki. Przykryć miskę ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia rozczynu. Kiedy podwoi swoją objętość, odebrać łyżkę do orzechowego nadzienia, a do miski dodać resztę cukru, roztrzepane jajko, szczyptę soli i stopione, ale nie gorące masło. Najpierw wymieszać łyżką w misce, a potem wyłożyć na stolnicę i rękami wyrobić elastyczne gładkie ciasto. Ponownie przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • 2. Orzechy zmielić (w przypadku włoskich dobrze jest mieć orzechy świeżo wyłuskane, bo jeden zjełczały może zepsuć smak całego ciasta). Dodać do nich pozostałe składniki farszu, łyżkę wyrośniętego rozczynu i dobrze wymieszać. Gdyby okazał się za gęsty, dodać odrobinę kwaśnej śmietany, jeśli za rzadki - troszkę pokruszonych herbatników lub bułki tartej.
  • Sposób formowania strucli 3. Kiedy ciasto podwoi objętość, wyłożyć je na stolnicę delikatnie podsypaną mąką, rozwałkować prostokąt o długości troszkę większej niż długość keksówki, posmarować go przygotowanym nadzieniem i zwinąć rulon wzdłuż dłuższego boku. Ułożyć tak, aby szew był pod spodem, ostrym nożem przeciąć rulon na pół, a następnie obie połówki owinąć dookoła siebie. Ciasto ostrożnie przełożyć do wysmarowanej tłuszczem lub wyłożonej papierem do pieczenia keksówki. Po raz trzeci odstawić do wyrośnięcia na kilkanaście minut. Piekarnik rozgrzać do temperatury ok. 190 stopni. Piec 40-50 minut (wszystko zależy od piekarnika, więc trzeba pilnować).
  • 4. Cukier puder dokładnie utrzeć z rumem i sokiem cytrynowym. Upieczone ciasto wyjąć z piekarnika, odstawić na kilka minut nie wyjmując z formy, po czym, jeszcze ciepłe, polać lukrem i pozostawić do ostygnięcia.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy Rum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować