Strucla drożdżowa z makiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto: drożdże pokruszyć do miseczki, dodać ciepłe mleko i cukier, wymieszać .Na stolnicę wysypać mąkę, wbić żółtka, wlać powoli roztwór z drożdży. Na końcu połączyć z roztopionym, ostudzonym masłem. Dokładnie zagnieść (ręcznie lub w misie miksera z hakiem) Ciasto będzie trochę tłuste. Następnie ciasto uformować w kulę, i wrzucić do miski lub garnka wypełnionego zimną wodą (kula z ciasta musi być całkowicie zanurzona). Gdy ciasto wypłynie (zajmie to ok.20-30 minut) wyłożyć je na podsypaną mąką stolnicę i ponownie zagnieść.
2.Masa makowa: mak zaparzyć w gorącej wodzie. Ostudzony mak zmielić 2 razy przez maszynkę i połączyć z cukrem, bułką tartą, bakaliami oraz rozdrobnionymi orzechami. Następnie dodać żółtka, miód i dokładnie wymieszać. Na koniec delikatnie połączyć z ubitą na sztywno pianą z białek.
3.Ciasto wyłożyć na stolnicę podsypaną mąką. Rozwałkować na długość foremki (wyłożonej papierem do pieczenia), w której będziemy piec (u mnie dł.40 cm). Na rozwałkowane ciasto wyłożyć mak i zawinąć strucla (w roladę). Piec około 35-45 minut w temp. 180 st. Wystudzić. Cukier puder utrzeć z sokiem z cytryny i gorącą wodą i polać struclę. Smacznego:)
Porady
* z braku czasu możemy użyć gotowej masy makowej z puszki
Komentarze