Strucla drożdżowa z makiem i budyniowym oczkiem

0 (0 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 1 godz. 10 min

Delikatne i miękkie ciasto drożdżowe, mak i masa budyniowa! Pycha!

  • 1 godz. 10 min

Składniki:

  • Składniki na 4 strucle
    Ciasto drożdżowe:
    1kg mąki
    500g margaryny
    100g drożdży
    9 łyżek mleka
    4 jajka
    7 łyżek cukru

    Masa makowa:
    O,5 kg maku
    6 białek
    ¾ szklanki cukru
    1 – 2 łyżki miodu
    Olejek migdałowy, cynamon
    1 łyżka masła
    Ulubione bakalie ok. 20 dag

    Masa budyniowa:
    500ml mleka
    1 budyń waniliowy bez cukru
    1 łyżka mąki ziemniaczanej
    3 łyżki cukru

Wystaw ocenę:

0 (0 ocen)

Zobacz również:

Rolada Desery

Strucla drożdżowa z makiem i budyniowym oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto drożdżowe: Margarynę posiekać z mąką. Ciepłe mleko rozrobić z drożdżami i cukrem. Pozostałe składniki razem połączyć i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w chłodnym miejscu na noc (12 -14 godzin). Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na prostokąt o wielkości 35x40cm. Wzdłuż dłuższego boku każdej strucli położyć pasek budyniu, resztę ciasta posmarować masą makową zostawiając po bokach 2 cm wolne marginesy. Zwinąć w rolady, boki wcisnąć do środka rolad, miejsce łączenia delikatnie zlepić. Każdą owinąć w papier do pieczenia zostawiając odrobinę luzu. Miejsce łączenia rolad musi się znaleźć pod spodem, podczas pieczenia. Zostawić na ok. 15 minut aby troszkę podrosły. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach. Zimne strucle polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
  • 2. Masa makowa:Mak zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 60 minut. Następnie dokładnie odcisnąć wodę i dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki oprócz białek, dokładnie wymieszać. Spróbować czy masa jest wystarczająco słodka. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z makiem.
  • 3. Masa budyniowa:Budyń i mąkę ziemniaczaną rozmieszać z połową szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. roztwór wlać do gotującego się mleka, zagotować. Gorący wylać na deskę do krojenia starając się uformować z niego prostokąt o wymiarach 8x40cm. Ostudzić. Zimny pokroić w paski o wymiarach 2x40cm.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

KHWS_02-2015

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować