Strucla drożdżowa z makiem i budyniowym oczkiem - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Ciasto drożdżowe: Margarynę posiekać z mąką. Ciepłe mleko rozrobić z drożdżami i cukrem. Pozostałe składniki razem połączyć i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i zostawić do wyrośnięcia w chłodnym miejscu na noc (12 -14 godzin). Po tym czasie ciasto podzielić na 4 części i każdą rozwałkować na prostokąt o wielkości 35x40cm. Wzdłuż dłuższego boku każdej strucli położyć pasek budyniu, resztę ciasta posmarować masą makową zostawiając po bokach 2 cm wolne marginesy. Zwinąć w rolady, boki wcisnąć do środka rolad, miejsce łączenia delikatnie zlepić. Każdą owinąć w papier do pieczenia zostawiając odrobinę luzu. Miejsce łączenia rolad musi się znaleźć pod spodem, podczas pieczenia. Zostawić na ok. 15 minut aby troszkę podrosły. Piec ok. 30 – 40 minut w 180 stopniach. Zimne strucle polać lukrem lub posypać cukrem pudrem.
2.Masa makowa:Mak zalać wodą i gotować na małym ogniu ok. 60 minut. Następnie dokładnie odcisnąć wodę i dwukrotnie zemleć. Dodać pozostałe składniki oprócz białek, dokładnie wymieszać. Spróbować czy masa jest wystarczająco słodka. Białka ubić na sztywno, delikatnie połączyć z makiem.
3.Masa budyniowa:Budyń i mąkę ziemniaczaną rozmieszać z połową szklanki mleka. Pozostałe mleko zagotować z cukrem. roztwór wlać do gotującego się mleka, zagotować. Gorący wylać na deskę do krojenia starając się uformować z niego prostokąt o wymiarach 8x40cm. Ostudzić. Zimny pokroić w paski o wymiarach 2x40cm.
Komentarze