Strucla drożdżowa z nutką orzechową

5 (1 ocen)

  • 1 godz. 40 min

Pulchne, orzechowe, ulubione ciasto moich domowników. Długo zachowuje świeżość.

  • 1 godz. 40 min

Składniki:

  • Ciasto drożdżowe:
    500 g mąki pszennej, typ 550
    250 g masła
    4 żółtka
    2 całe jajka
    cukier wanilinowy
    250 ml mleka 3/2%
    200 g cukru
    50 g świeżych drożdży

    Nadzienie orzechowe:
    250 g zmielonych orzechów włoskich
    4 białka
    5 łyżek cukru pudru
    2 łyżki miękkiego masła
    1/2 szklanki mleka


Wystaw ocenę:

5 (1 ocen)

Zobacz również:

Ciasta Do kawy Strucla Desery

Strucla drożdżowa z nutką orzechową - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • rozczyn drożdżowy 1. Wykonanie ciasta drożdżowego:
    Najpierw robimy rozczyn. Do letniego mleka, ok. 1/2 szkl. rozkruszamy drożdże, wsypujemy 2 łyżki mąki i 2 łyżki cukru. Przykrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia.
  • wyrośnięte ciasto drożdżowe 2. Do większej miski wsypujemy mąkę, cukier wanilinowy. Wlewamy rozczyn, masło, resztę mleka. Wyrabiamy ręką na gładką masę. Przykrywamy, odstawiamy do wyrośnięcia.
  • orzechy włoskie 3. Nadzienie orzechowe:
    Orzechy włoskie obieramy z łupin.
  • mielenie orzechów w maszynce 4. Następnie mielimy je w maszynce.
  • orzechy plus cukier 5. Wsypujemy cukier.
  • zaparzanie orzechów gorącym mlekiem 6. Zagotowujemy mleko. Zalewamy orzechy, mieszamy. Dodajemy masło. Mieszamy, studzimy.
  • orzechy plus piana z białek 7. Ubijamy sztywną pianę z białek. Dodajemy do wystudzonych orzechów. Lekko mieszamy.
  • masa orzechowa 8. Masa orzechowa powinna być gęsta. Jeśli jest za rzadka wsypujemy trochę przesianej bułki tartej.
  • rozsmarowywanie masy orzechowej 9. Stolnicę lekko podsypujemy mąką, aby ciasto nie przyklejało się podczas wałkowania.
    Ciasto drożdżowe rozwałkowujemy na prostokąt 35 x30.
  • rozsmarowywanie masy orzechowej 10. Rozsmarowujemy masę orzechową. Pozostawiając wolne brzegi.
  • zwijanie strucli 11. Zwijamy powoli ciasto w rulon.
  • zwijanie strucli 12. Ciasno zwijamy.
  • zwijanie ciasta 13. Aż do wyczerpania ciasta.
  • formowanie strucli 14. Boki ładnie zakańczamy, formujemy całość.
  • owijanie strucli pergaminem 15. Struclę owijamy pergaminem. Wtedy nie pęknie i nie przypali po wierzchu.
  • pieczenie strucli 16. Pieczemy w temp. 160 stop. C przez ok. 35- 40 min. Sprawdzamy patyczkiem, czy upieczona.
  • strucla drożdżowa z orzechami 17. Wyjmujemy z pieca. Studzimy. Dowolnie ozdabiamy.
    Możemy polukrować, polać polewą czekoladową, posypać groszkami kolorowymi.
  • pokrojona strucla z orzechami 18. Struclę kroimy na plastry, układamy na ozdobnej paterze.
  • strucla z orzechami 19. Smacznego ;)

Porady

Wszystkie składniki na ciasto powinny być ogrzane. Sypkie- przesiewamy. Masło topimy, studzimy. Aby ciasto drożdżowe było pulchne musimy wbić w nie dużo powietrza. Najlepiej dłonią zaciśniętą w pięść. Spróbujmy wcześniej orzechy, czy nie są gorzkie. Strucla jest smaczna, pulchna, długo świeża.

Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Orzechy

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Podobne przepisy

To może cię zainteresować