Ciasto:
300 gr mąki pszennej
60 - 80 gr cukru ( mniej słodkie lub bardziej słodki ciasto )
1 jajko
50 gr masła roztop i ostudz.
szczypta soli
esencja waniliowa
Nadzienie:
1 i 1/2 paczki budyniu
4 czubate łyżki cukru
2 szkl mleka
3-4 łyżki jagód goji namoczonych wcześniej w gorącej wodzie. Jeśli nie mamy jagód możemy dać rodzynki.
Strucla drożdżowa z budyniem i jagodami goji - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Szykujemy zaczyn. rozpuszczamy w letnim mleku drożdże razem z cukrem i odstawiamy do wyrośnięcia.
2.W czasie gdy zaczyn rośnie, gotuje budyń ( 1 i 1/2 szkl zagotowujemy z cukrem, w pozostałej 1/2 szkl rozmieszamy proszek budyniowy, gotujemy całość około 3 min). Odstawiam do całkowitego ostygnięcia pamiętając o przykryciu wierzchu folią spożywczą aby nie powstał kożuch.
3.Z wyrośniętego zaczynu, mąki, cukru, masła oraz roztrzepanego jajka (zostawiamy sobie odrobinę do posmarowania wierzchu ) zagniatam ciasto. U mnie robot około 5-7 min.
Odstawiam ciasto następnie do wyrośnięcia na około 1 h.
4.Po tym czasie zagniatam - odgazowując ciasto i wałkuję je na prostokąt.
Ja zawsze smaruje białkiem ciasto aby nie tworzył sie zakalec, ale jeśli zawsze robicie bez białka i wam się udaje to możecie ten krok pominąć.
5. Następnie wykładam budyń wymieszany z jagodami. Zwijam w roladę i umieszczam w blaszce wyłożonej papierem do pieczenia.
6.Odstawiam do podrośnięcia na około 30-40 min.
Po tym czasie smaruje górę ciasta roztrzepanym jajkiem i wstawiam do nagrzanego piekarnika do 180 stop i piekę przez około 40-50 min.
Komentarze