Strucla drożdżowa z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Z drożdży, wody lub mleka i cukru przygotuj zaczyn, odstaw na 15 minut w ciepłe miejsce.
2.Do mąk, soli, oleju, sezamu i siemienia dodaj zaczyn i wyrabiaj ok. 5 minut.
Odstaw ciasto w ciepłe miejsce by podwoiło swoją objętość, na ok. 1 godzinę.
3.Czekając, aż ciasto urośnie przygotuj nadzienie jabłkowe. Umyte i obrane jabłka pokrój na małe kawałki, wrzuć do rondla, dodaj cukier, cynamon i wodę. Gotuj aż do miękkości, aby odparować cały płyn.
4.Ciasto rozwałkuj na duży prostokąt, posmaruj równomiernie nadzieniem. Zwiń w roladę, którą następnie przekrój wzdłuż na pół. Przełóż na natłuszczoną blachę, zlep końce rolad i zawiń warkocz. Zostaw w cieple do wyrośnięcia na 20 min.
Piecz w 170 st C przez 30 minut.
Porady
Strucla najlepiej smakuje na ciepło w towarzystwie kakao.
Komentarze