Strudel z jabłkami

4.5 (143 ocen)

  • 40 min

Bardzo smaczny deser, polecam z dodatkiem bitej śmietany.

  • 40 min

Składniki:

  • Ciasto:
    30 dag mąki
    1 jajko
    2 łyżki cukru pudru
    2 łyżki stopionego masła
    1 szczypta soli
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    Nadzienie jabłkowe:
    1 kg jabłek
    10 dag rodzynek
    1 łyżeczka cynamonu
    1/2 szklanki cukru
    Dodatkowo:
    1/2 szklanki rumu
    1/2 kostki stopionego masła
    cukier puder
Wystaw ocenę:

4.5 (143 ocen)

Zobacz również:

Desery

Strudel z jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę razem z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia, dodać stopione masło, jajko, sól oraz wodę w takiej ilości, aby powstało coś na wzór ciasta na makaron.
  • 2. Nadzienie jabłkowe: Rodzynki namoczyć w rumie lub w wodzie z dodatkiem aromatu rumowego choć rum jest do tego najlepszy . Jabłka obrać i pokroić w plasterki wymieszać z cukrem, cynamonem i rodzynkami.
  • strudel z jabłkami 3. Ciasto cieniutko rozwałkować (jak najcieniej), cały płat ciasta posmarować stopionym masłem i równo rozłożyć nadzienie,założyć boki ciasta i delikatnie zwinąć, zwinięte ciasto ułożyć miejscem łączenia do dołu na wysmarowanej blaszce i górę posmarować stopionym masłem.
  • strudel z jabłkami 4. Piec w temp.180-190 około 35 min, po upieczeniu obficie posypać cukrem pudrem i podawać gorące np. z dodatkiem lodów lub bitej śmietany .
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Podobne przepisy

To może cię zainteresować