Ja osobiście bardzo lubię wypieki drożdżowe z makiem i jem je przez cały rok. Ten strudel nie jest suchy, ciasto jest mięciutkie a nadzienie wilgotne. Z podanego przepisu wyszły mi dwa strudle długości blaszki z piekarnika.
2 godz.
Składniki:
500 g mąki
75 g masła
30 g drożdży
70 g cukru
szklanka mleka
szczypta soli
1 jajko
na nadzienie:
100 g maku
100 ml mleka
5-6 jabłek
2 łyżki cukru
3-4 łyżki rodzynek
Strudel z makiem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Masło roztopić i wystudzić. Mleko podgrzać, wymieszać w nim drożdże z łyżką cukru i mąki, odstawić na kwadrans. Wymieszać z mąką, solą i masłem, wyrobić gładkie ciasto (około 7 minut mikserem lub dłużej ręcznie). Miskę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę.
2.W tym czasie przygotować nadzienie. Mak zalać mlekiem i gotować 3-4 minuty, wystudzić i zblenderować lub zmielić. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać do maku, wsypać rodzynki i cukier i wszystko razem dusić aż jabłka puszczą sok i odparują. Wystudzić.
3.Ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na prostokąt, z kawałków które ewentualnie zostaną wyciąć gwiazdki. Nadzienie podzielić na połowę i rozsmarować na cieście. Zwinąć w roladę. Jajko roztrzepać i posmarować strudle, przykleić gwiazdki. Piec w 200*C około 40 minut.
Komentarze