strudel z makiem i jabłkami

4.48 (188 ocen)

Opublikowany w Magazynie
  • 2 godz.

Ja osobiście bardzo lubię wypieki drożdżowe z makiem i jem je przez cały rok. Ten strudel nie jest suchy, ciasto jest mięciutkie a nadzienie wilgotne. Z podanego przepisu wyszły mi dwa strudle długości blaszki z piekarnika.

  • 2 godz.

Składniki:

  • 500 g mąki
    75 g masła
    30 g drożdży
    70 g cukru
    szklanka mleka
    szczypta soli
    1 jajko
    na nadzienie:
    100 g maku
    100 ml mleka
    5-6 jabłek
    2 łyżki cukru
    3-4 łyżki rodzynek
Wystaw ocenę:

4.48 (188 ocen)

Strudel z makiem i jabłkami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Masło roztopić i wystudzić. Mleko podgrzać, wymieszać w nim drożdże z łyżką cukru i mąki, odstawić na kwadrans. Wymieszać z mąką, solą i masłem, wyrobić gładkie ciasto (około 7 minut mikserem lub dłużej ręcznie). Miskę przykryć bawełnianą ściereczką i odstawić ciasto do wyrośnięcia na około godzinę.
  • 2. W tym czasie przygotować nadzienie. Mak zalać mlekiem i gotować 3-4 minuty, wystudzić i zblenderować lub zmielić. Jabłka obrać, pokroić w kostkę, dodać do maku, wsypać rodzynki i cukier i wszystko razem dusić aż jabłka puszczą sok i odparują. Wystudzić.
  • 3. Ciasto podzielić na połowę. Każdą część rozwałkować na prostokąt, z kawałków które ewentualnie zostaną wyciąć gwiazdki. Nadzienie podzielić na połowę i rozsmarować na cieście. Zwinąć w roladę. Jajko roztrzepać i posmarować strudle, przykleić gwiazdki. Piec w 200*C około 40 minut.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Mak Drożdże

Redakcja poleca

REKLAMA

Notka redakcyjna

PPWS_12-2014

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Święta Boże narodzenie

Podobne przepisy

To może cię zainteresować