Strogonow

4.51 (150 ocen)

Pyszny gulasz z mnóstwem dodatków dla wielbicieli tradycyjnej kuchni.

Składniki:

  • 600 g pręgi wołowej
    1 czerwona papryka
    1 duża cebula
    300 g pieczarek
    2 łyżki masła
    1 łyżeczka musztardy
    2 łyżeczki koncentratu pomidorowego
    2 domowe ogórki kiszone
    100 ml kwaśnej śmietany 18 %
    2 kostki rosołowe
    100 ml wody
    1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku
    sól
    pieprz
    1 łyżeczka mąki
Wystaw ocenę:

4.51 (150 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Gulasz

Strogonow - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Paprykę i pieczarki pokroić na plastry, a cebulę w drobną kostkę i podsmażyć na łyżce masła, Mięso pokroić w plastry i obsmażyć na pozostałym tłuszczu. Do mięsa dodać podsmażone warzywa oraz pokrojone na plastry ogórki kiszone. Zalać wodą dodać kostki rosołowe, musztardę, koncentrat i przyprawy , dusić na małym ogniu aż mięso zmięknie.
    Sos zagęścić rozrobioną z wodą mąką, zagotować, a następnie dodać zahartowaną, kwaśną śmietanę, jeszcze raz zagotować. Podawać z kaszą, ryżem lub ziemniakami. Smacznego!
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Wołowina

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować