pyszny i szybki, Strogonow jest podawany z mięsa wołowego....tak też u mnie w przepisie....ja troszkę odmieniałam i czasami gotuje z wieprzowiny...również bardzo dobry...
Składniki:
Składniki:
1 kg wołowiny bez kości (najlepiej polędwicy) lub mięso wieprzowe (łopatka)
2 papryki czerwone
2 cebule
20 – 30 dkg pieczarek
4-5 ogórków konserwowych
3 łyżki smalcu
2 łyżki masła
1 litr rosołu
2 łyżki koncentratu pomidorowego
1 łyżka papryki w proszku
1 łyżka mąki
2 łyżki zielonej pietruszki
sól, pieprz, 5 ziaren ziela angielskiego
3 liście laurowe
ząbek czosnku
szczypta ostrej papryki
A la strogonow wg sylwii - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Sposób wykonania:
Mięso pokroić w słupki lub grubszą kostkę. Obsmażyć porcjami na rozgrzanym smalcu. Wkładać do rondla. (Po wyciągnięciu mięsa z patelni, patelnię polać wrzątkiem i przelać do garnka gdzie mięso będzie się dusiło). Wlać rosół, dodać ząbek czosnku, ziele angielskie, liście laurowe, sól i pieprz . Dusić do miękkości. Woda ma zakrywać mięso. Cebulę drobno pokroić, pieczarki, ogórki w pasterki, paprykę w paseczki. Podsmażyć na maśle cebulę, pieczarki, paprykę. Ogórki dodać na końcu i podsmażyć jeszcze 5 min. Gdy mięso będzie miękkie dodać warzywa, koncentrat pomidorowy, paprykę w proszku i przyprawy. Na koniec dodać mąkę wymieszaną z zimną wodą. Zagotować gulasz. Podawać z natką pietruszki.
Komentarze