Coś dla wszystkich mięsożerców i fanów gulaszowych dań.
45 min
Dla 2 osób
Składniki:
1/2 kg mięsa wieprzowego (schab lub polędwica)
1 duża cebula
2 ząbki czosnku
150 g pieczarek
2 papryki (zielona i czerwona)
300 ml bulionu mięsnego (najlepiej wołowego)
1 mała puszka koncentratu pomidorowego
sól, pieprz, słodka i ostra mielona papryka
2-3 łyżki oleju do smażenia
Strogonow wieprzowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Mięso pokroić w paski, przyprawić solą, pieprzem i słodką mieloną papryką.
Olej rozgrzać na patelni, wrzucić mięso, smażyć ok. 2-3 minuty.
2.Cebulę pokroić w piórka, czosnek drobno posiekać, dodać do smażącego się mięsa.
Pieczarki pokroić w plastry, papryki w paski. Warzywa dodać do mięsa z cebulą. Wszystko smażyć ok. 5-7 minut. Po tym czasie do mięsa z warzywami wlać bulion mięsny i koncentrat pomidorowy. Przykryć i dusić ok. 25 minut.
3.Na końcu, gdy mięso będzie już miękkie, przyprawić wszystko solą, pieprzem i ostrą mieloną papryką.
Komentarze