Strogonow z polędwiczką wieprzową na ostro - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Polędwiczkę oczyszczamy z błonek ,kroimy w kostkę oprószamy solą i pieprzem, obsmażamy chwilkę na odrobinie tłuszczu.-przekładamy do garnka w którym będziemy gotować danie.
2.Warzywa myjemy , pieczarki obieramy , kroimy w plasterki ( jeśli mamy duże pieczarki to w pół plasterki) chili siekamy drobno , ogórki w pół plasterki , cebulę w kostkę , papryki w cienkie paski które przekrawamy na 3 części.
Smażymy na patelni z pozostałym tłuszczem po smażeniu mięsa , do czasu gdy warzywa zmniejszą swą objętość- przekładamy do garnka z mięsem.
3.Całość zalewamy wodą , gotujemy do całkowitego zmięknięcia warzyw.
4.Śmietanę mieszamy z mąką , koncentratem solą , pieprzem i chili.-dolewamy chochlę zupy , energicznie mieszamy. Przelewamy do garnka , gotujemy 5 min na wolnym ogniu . Podajemy z pieczywem
Porady
Jeśli wolimy dania w wersji łagodnej omińmy papryczkę chili , a chili w proszku zastąpmy słodką papryką.
Zamiast świeżej papryki możemy użyć marynowanej.
Komentarze