Szybkie, smaczne i proste danie rosyjskie... Zawsze przygotowuję więcej, gdyż wszystkim mało:-) Kurczak z warzywami z dodatkiem śmietany i musztardy- palce lizać...
30 min
Składniki:
1 podwójna pierś z kurczaka
200 g pieczarek
2 ząbki czosnku
1 czerwona papryka
1 żółta papryka
2 cebule
Przyprawa do mięs
0,5 łyżeczki pieprzu
Sól
100 ml wody lub bulionu
Śmietana 18%- 50 ml
2 łyżeczki musztardy sarepskiej
1/2 łyżeczki mąki pszennej
Stroganoff z kurczaka - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z piersi kurczaka myjemy, osuszamy i kroimy na paseczki. Przyprawiamy przyprawą do mięs. Warzywa myjemy i kroimy- pieczarki w pół plasterki, papryki w kostkę, cebulę w piórka. Kurczaka obsmażamy, dodajemy warzywa, przeciśnięty przez praskę czosnek, przyprawiamy solą, pieprzem i dusimy pod przykryciem. W miseczce rozrabiamy bulion, śmietanę, musztardę i mąkę. Wlewamy do kurczaka i warzyw. Mieszamy i czekamy aż delikatnie zgęstnieje.
Komentarze