Ciasto styropian z malinami

4.5 (191 ocen)

Opublikowany w Magazynie

Ciasto styropian nazywane jest również sernikiem bez sera. Jest znacznie lżejsze, niż tradycyjny pieczony sernik, a to wszystko jest zasługą jogurtu naturalnego lub śmietany.

Składniki:

  • 3 białka
    szczypta soli
    2 szklanki gęstego jogurtu naturalnego
    2 budynie malinowe
    1/2 szklanki cukru
    ok 100g malin

    CIASTO KRUCHE:
    1 1/2 szklanki mąki pszennej
    1 łyżeczka proszku do pieczenia
    1/4 szklanki cukru
    100g masła
    1 łyżka jogurtu naturalnego
    3 żółtka
Wystaw ocenę:

4.5 (191 ocen)

Ciasto styropian z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem, przesianą mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, jogurt naturalny i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Schłodzić w lodówce co najmniej 30min. Większą częścią ciasta wylepić dno formy 21x25. Ciasto można podpiec w piekarniku nagrzanym do 190*C przez 10min, ale nie jest to konieczne.
  • 2. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Jogurt wymieszać z cukrem, proszkiem budyniowym. Ubite białka delikatnie połączyć z różowym jogurtem.
  • 3. Masę jogurtową przełożyć na ciasto w formie i wyłożyć maliny. Na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej, schłodzone ciasto kruche. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1 godzinę. Jeżeli ciasto nie było podpieczone koniecznie z funkcją góra - dół. Smacznego :)
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Jogurt naturalny Maliny

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować