Ciasto styropian nazywane jest również sernikiem bez sera. Jest znacznie lżejsze, niż tradycyjny pieczony sernik, a to wszystko jest zasługą jogurtu naturalnego lub śmietany.
Ciasto styropian z malinami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Dobrze schłodzone masło posiekać z cukrem, przesianą mąką pszenną i proszkiem do pieczenia. Dodać żółtka, jogurt naturalny i szybko zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części 1/3 i 2/3. Schłodzić w lodówce co najmniej 30min. Większą częścią ciasta wylepić dno formy 21x25. Ciasto można podpiec w piekarniku nagrzanym do 190*C przez 10min, ale nie jest to konieczne.
2.Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Jogurt wymieszać z cukrem, proszkiem budyniowym. Ubite białka delikatnie połączyć z różowym jogurtem.
3.Masę jogurtową przełożyć na ciasto w formie i wyłożyć maliny. Na wierzch zetrzeć na tarce jarzynowej, schłodzone ciasto kruche. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180*C i piec przez 1 godzinę. Jeżeli ciasto nie było podpieczone koniecznie z funkcją góra - dół. Smacznego :)
Komentarze