Sum pieczony w warzywach z sosem porowym

4.5 (152 ocen)

  • 35 min

Ryby słodkowodne są zdrowe lekkostrawne i smaczne a jeszcze lepiej smakują złowione samodzielnie,choć sum jest rybą raczej tłustą dlatego postanowiłam go upiec z warzywami, wyszło pysznie!

  • 35 min

Składniki:

  • 35 dag świeżego suma-filet
    1/2 papryki czerwonej
    1/2 papryki żółtej
    kawałek pora
    sok z cytryny
    sól morska do smaku
    pieprz czarny grubo mielony do smaku
    1/2 łyżeczki przyprawy do ryb
    oliwa

    Sos porowy:
    1/2 pora
    2 łyżki masła
    1 łyżka oliwy
    1/2 szklanki bulionu warzywnego
    1/2 szklanki słodkiej śmietanki
    1 łyżka soku z cytryny
    sól morska do smaku
    pieprz czarny do smaku
Wystaw ocenę:

4.5 (152 ocen)

Zobacz również:

Dania główne Dania z ryb Ryba Sosy

Sum pieczony w warzywach z sosem porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-1r4e555 1. Filet z suma kroimy na mniejsze kawałki skrapiamy sokiem z cytryny,solą pieprzem oraz przyprawą do ryby, każdą porcję układamy na kawałku folii aluminiowej na wierzch dajemy pokrojoną w paski paprykę oraz pora,skrapiamy delikatnie oliwą-choć możemy z tej czynności zrezygnować.Wkładamy na 1 godzinę do lodówki aby ryba naszła przyprawami.Po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut w temp 180*c.
  • image-0o3q10m 2. Przygotowujemy sos:
    Por myjemy kroimy w pół krążki podduszamy na maśle z oliwą solimy doprawiamy sokiem z cytryny oraz pieprzem, wlewamy bulion i gotujemy, gdy por zmięknie wlewamy śmietankę i gotujemy do chwili aż sos zgęstnieje mieszając od czasu do czasu.

    Pieczonego suma wykładamy na talerz polewamy sosem,dekorujemy dowolnie.Podajemy.
Dodaj do książki kucharskiej Więcej przepisów autora

Zdjęcia dania dodane przez innych użytkowników

Sprawdź dania, które zawierają też:

Ryby Sum

Redakcja poleca

REKLAMA

Inne przepisy tego użytkownika

Komentarze

Zobacz inne z:

Impreza Obiad

Podobne przepisy

To może cię zainteresować