Ryby słodkowodne są zdrowe lekkostrawne i smaczne a jeszcze lepiej smakują złowione samodzielnie,choć sum jest rybą raczej tłustą dlatego postanowiłam go upiec z warzywami, wyszło pysznie!
35 min
Składniki:
35 dag świeżego suma-filet
1/2 papryki czerwonej
1/2 papryki żółtej
kawałek pora
sok z cytryny
sól morska do smaku
pieprz czarny grubo mielony do smaku
1/2 łyżeczki przyprawy do ryb
oliwa
Sos porowy:
1/2 pora
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
1/2 szklanki bulionu warzywnego
1/2 szklanki słodkiej śmietanki
1 łyżka soku z cytryny
sól morska do smaku
pieprz czarny do smaku
Sum pieczony w warzywach z sosem porowym - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Filet z suma kroimy na mniejsze kawałki skrapiamy sokiem z cytryny,solą pieprzem oraz przyprawą do ryby, każdą porcję układamy na kawałku folii aluminiowej na wierzch dajemy pokrojoną w paski paprykę oraz pora,skrapiamy delikatnie oliwą-choć możemy z tej czynności zrezygnować.Wkładamy na 1 godzinę do lodówki aby ryba naszła przyprawami.Po czym wkładamy do piekarnika i pieczemy 25-30 minut w temp 180*c.
2.Przygotowujemy sos:
Por myjemy kroimy w pół krążki podduszamy na maśle z oliwą solimy doprawiamy sokiem z cytryny oraz pieprzem, wlewamy bulion i gotujemy, gdy por zmięknie wlewamy śmietankę i gotujemy do chwili aż sos zgęstnieje mieszając od czasu do czasu.
Pieczonego suma wykładamy na talerz polewamy sosem,dekorujemy dowolnie.Podajemy.
Komentarze