Suflet czereśniami

0 (0 ocen)

  • 1 godz. 30 min

Jeden z moich ulubionych sufletów

  • 1 godz. 30 min

Składniki:

  • 9 bułek kajzerek
    4 jajka
    35 dkg czereśni
    1 szklanka cukru pudru
    1 1/2 szklanki mleka
    15 dkg masła
    1 1/2 cytryny
    szczypta soli
    dodatkowo:
    1 łyżka margaryny
    1 łyżka bułki tartej

Suflet czereśniami - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • image-0e8wrwl 1. Z bułek odkroić skórkę , a miąższ namoczyć w mleku.
  • image-24oy731 2. Miękisz przepuścić przez maszynkę do mięsa.
  • image-27fwuxq 3. Czereśnie umyć, osączyć, usunąć ogonki i pestki.
  • image-11rfmti 4. Białka oddzielić od żółtek. Masło utrzeć z cukrem pudrem, dodając po jednym żółtku i nadal ucierać. Połączyć z miękiszem.
  • image-1g0mra6 5. Następnie dodać sok z cytryny i skórkę startą z połowy cytryny. Białek i soli ubić sztywną pianę, delikatnie połączyć
  • image-1i1po0i 6. Przygotować formę okrągłą o średnicy23cm, wysmarować tłuszczem , posypać bułką tartą i wyłożyć masę. Pic w piekarniku w 180 stopniach około 40 min. Podawać zaraz po upieczeniu.

Porady

Suflet można podawać z bitą śmietaną.

Redakcja poleca

REKLAMA

Komentarze

Podobne przepisy