Uwielbiam je, są takie delikatne, piankowe :) Spróbujcie !Z podanych składników wyszły mi 4 małe standardowe kokilki i jedna duża (bodajże o średnicy 9,5 cm).
50 min
Składniki:
2 szklanki czerwonych porzeczek
odrobina masła do wysmarowania kokilek
cukier puder
około 70 g cukru
2 białka
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej
Suflet porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.1. Porzeczki zmiksuj / zblenduj, umieść w rondelku i gotuj z łyżką wody do momentu, aż zaczną bulgotać.
2. W celu pozbycia się pestek - powstałą papkę musisz przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach.
3. 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuść w około 2 łyżkach wody. Dodaj do owoców i ponownie gotuj przez kilka minut. Poczekaj aż ostygnie.
4. Z 2 białek ubij sztywną pianę, pod koniec miksowania pomału dodawaj cukier.
5. Połącz masę owocową wraz z ubitą pianą. Musisz robić to bardzo ostrożnie i powoli. Najlepiej dodawaj szpatułką po łyżce masy owocowej i ostrożnie mieszaj.
6. Kokilki wysmaruj masłem i oprósz cukrem pudrem.
7. Powstałą masę nakładaj ostrożnie do kokilek - najlepiej małą łyżeczką. Musisz uważać, by masa nie dotykała brzegów naczynia. To ważne, by suflet wyrósł.
8. Piekarnik rozgrzej do 200 C. Umieść w nim kokilki i piecz około 15 minut. U mnie piekły się dokładnie 18 minut. Ważne by suflety nie były za bardzo zarumienione. O moich niestety zapomniałam i troszkę się przypiekły :)
9. Podawaj odrazu i delektuj się tym smakiem :)
Komentarze