Suflet porzeczkowy

0 (0 ocen)

  • 50 min

Uwielbiam je, są takie delikatne, piankowe :) Spróbujcie !Z podanych składników wyszły mi 4 małe standardowe kokilki i jedna duża (bodajże o średnicy 9,5 cm).

  • 50 min

Składniki:

  • 2 szklanki czerwonych porzeczek
    odrobina masła do wysmarowania kokilek
    cukier puder
    około 70 g cukru
    2 białka
    2 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Suflet porzeczkowy - jak zrobić?
Sposób przygotowania:

  • 1. 1. Porzeczki zmiksuj / zblenduj, umieść w rondelku i gotuj z łyżką wody do momentu, aż zaczną bulgotać.
    2. W celu pozbycia się pestek - powstałą papkę musisz przetrzeć przez sitko o drobnych oczkach.
    3. 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej rozpuść w około 2 łyżkach wody. Dodaj do owoców i ponownie gotuj przez kilka minut. Poczekaj aż ostygnie.
    4. Z 2 białek ubij sztywną pianę, pod koniec miksowania pomału dodawaj cukier.
    5. Połącz masę owocową wraz z ubitą pianą. Musisz robić to bardzo ostrożnie i powoli. Najlepiej dodawaj szpatułką po łyżce masy owocowej i ostrożnie mieszaj.
    6. Kokilki wysmaruj masłem i oprósz cukrem pudrem.
    7. Powstałą masę nakładaj ostrożnie do kokilek - najlepiej małą łyżeczką. Musisz uważać, by masa nie dotykała brzegów naczynia. To ważne, by suflet wyrósł.
    8. Piekarnik rozgrzej do 200 C. Umieść w nim kokilki i piecz około 15 minut. U mnie piekły się dokładnie 18 minut. Ważne by suflety nie były za bardzo zarumienione. O moich niestety zapomniałam i troszkę się przypiekły :)
    9. Podawaj odrazu i delektuj się tym smakiem :)

Komentarze

Podobne przepisy