Suflet z wędzonego łososia - jak zrobić?
Sposób przygotowania:
1.Naczynie żaroodporne smarujemy
tłuszczem i posypujemy
bułką tartą. Wkładamy łososia.
Wlewamy mleko (do ok.
1/2 wysokości ryby). Wkładamy
liść laurowy, cebulę oraz
ziarna pieprzu. Pieczemy 30
minut pod przykryciem na
środkowym poziomie piekarnika
rozgrzanego do temperatury
200 °C. Rybę wyjmujemy łyżką
cedzakową. Następnie rozdrabniamy
i odstawiamy. Mleko
przecedzamy i odstawiamy.
2.Liście szpinaku myjemy i osuszamy.
Wkładamy do osolonego
wrzątku i gotujemy 5 minut na małym ogniu. Odcedzamy,
lekko studzimy i drobno kroimy.
3.Żółtka oddzielamy od białek.
Masło roztapiamy, wsypujemy
mąkę i mieszając, smażymy 30
sekund. Zdejmujemy z ognia.
Powoli wlewamy mleko. Mieszamy.
Ponownie stawiamy na
małym ogniu i gotujemy jeszcze
minutę. Odstawiamy. Dodajemy
musztardę. Doprawiamy
solą i pieprzem. Studzimy.
Dodajemy żółtka, wkładamy
łososia i szpinak. Delikatnie
mieszamy.
4.Ubijamy białka. Masę mieszamy
z 2 łyżkami piany, a następnie
dodajemy resztę piany.
Delikatnie mieszamy. Przekładamy
do naczynia żaroodpornego
o średnicy 22 cm. Pieczemy
45 minut w temperaturze ok.
200 °C. Podajemy na gorąco.
Komentarze